Blå og hvide flag i kommunen

Kalundborg Kommune har også fået det blå flag eller er blevet markeret som badepunkt flere steder.

Blå og hvide flag i kommunen I Kalundborg Kommune har 11 strande eller havne fået enten blåt flag eller er blevet markeret som badepunkt.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

169 strande og 15 havne i Danmark kan i 2022 hejse det Blå Flag som bevis på, at her er rent badevand og fokus på miljø og natur. Derudover får 53 strande og søer mærkningsordningen Badepunkt, som udover rent vand sikrer dig særlige natur-, kultur- og friluftsoplevelser. Kalundborg Kommune har også fået tildelt enten blåt flag, eller er blevet markeret som badepunkt flere steder.

Inden alt for længe rammer sommeren igen Danmark, og med det kommer lysten til en tur på stranden og et dyp i bølgerne. Men hvor får man den bedste oplevelse ved vandet? Mærkningsordningerne ’Blå Flag’ og ’Badepunkt’ er garanti for en god strandoplevelse, og 222 danske strande og havne kan glæde sig over at være med på den netop offentliggjorte liste fra Friluftsrådet over strande og havne, hvor det blå eller hvide flag vil vaje denne sommer. I Kalundborg Kommune har 11 strande eller havne fået enten blåt flag eller er blevet markeret som badepunkt.

Badepunkter er strande, som vi kender dem flest fra Danmark: rent vand, gode badeforhold og strande der passer til omgivelserne. Badepunkt er en ny nordisk mærkningsordning for simple badesteder med badesikkerhed, basal infrastruktur og de samme høje krav til vandkvalitet, som der kræves for at hejse det Blå Flag. Samtidig kan man på mange Badepunkter finde særlige natur- kultur- og friluftsoplevelser, og strandene vil ofte have bære præg af områdets lokale identitet.

De blå havne

Udover Blå Flag på strande er der rundt om i landet 12 Blå Flag Centre, hvor man kan lære mere om miljøet og dyrelivet i området, og så er der i år 16 lystbådehavne, der er med i mærkningsordningen. Havnsø Havn er igen en af dem.

Kriterierne for havnene er lidt anderledes end for strandene. Her må man ikke bade, så badevandet er ikke et parameter, til gengæld kan man i en Blå Flag-havn være sikker på, at der er bl.a. brandbekæmpelsesudstyr, toiletter og affaldsordninger for miljøfarligt affald fra lystbådene. Især det sidste er væsentligt, for det internationale Blå Flag-program arbejder målrettet med FN's Verdensmål, og har fokus på natur og miljø. Blå Flag handler således ikke kun om høj vandkvalitet eller mange faciliteter, et Blå Flag er også en garanti for, at en strand eller havn arbejder for naturen og miljøet ved bl.a. at tilbyde aktiviteter i løbet af sommeren, som kan være alt fra at klappe en fisk til at samle plast i vandkanten.

I Danmark er det Friluftsrådet, der driver mærkningsordningen, herunder i løbet af sæsonen kontrollerer, at strande og havne med Blå Flag og Badepunkt lever op til kriterierne i ordningen. De blå og hvide flag hejses på mange havne og badesteder fra 1. juni.

Blå Flag:

 • Havnsø Havn

Badepunkt:

 • Bjerge Sydstrand
 • Gisseløre Badebro
 • Kysttoften, Kalundborg
 • Mullerup Strand
 • Nyby Havnebad
 • Reersø Nordstrand
 • Saltbæk Badebro
 • Svallerup Strand
 • Ulstrup Sønderstrand
 • Vesterlyng Nordstrand

Fakta om Blå Flag og Badepunkter:

Blå Flag er en international miljø-udmærkelse, som tildeles strande, bådepladser og havne, som opfylder fastlagte krav i forbindelse med vandkvalitet, sikkerhed, service og miljøinformation.

Badepunktet markerer, at du ud over rent badevand og sikkerhed, kan finde unik natur eller kultur og særlige friluftsmuligheder ved vandet. Derfor har hvert Badepunkt noget, der gør stedet en oplevelse værd. Badepunkt er en officiel mærkning, der viser vej til særligt gode og rene badesteder i hele Norden.

Del