Biotekmesterskaberne er lige om hjørnet

For anden gang i år kommer danske gymnasieelever fra nær og fjern til Kalundborg for at dyste i bio- og naturvidenskab.

Biotekmesterskaberne er lige om hjørnet
Foto: Jens Nielsen

Af Lasse Petersen

1. november løber Biotekmesterskaberne igen af stablen i Kalundborg. Hele 243 gymnasieelever fra 13 forskellige gymnasier i Danmark kommer til Campus Kalundborg for at deltage i konkurrencen om at kunne kalde sig landets bedste biotektalent.

Dermed bliver det sjette gang, at Biotekmesterskaberne afholdes siden lanceringen i januar 2019. Arrangementet er en årlig begivenhed, der sædvanligvis foregår i starten af året, men næste udgave er altså blevet rykket frem til november. Det betyder samtidig, at kalenderåret 2023 ender med at rumme hele to mesterskaber.

"Vi er stolte af, at så mange gymnasieelever har lyst til at udfolde deres talent til Biotekmesterskaberne i Kalundborg og ikke mindst glade for, at eleverne brænder for bio- og naturvidenskabelige fag. Samtidig har vi et ønske om, at endnu flere får øjnene op for de mange spændende muligheder inden for STEM-fagene, og derfor vælger vi at efterkomme gymnasiernes ønske om fremover at afholde eventen i november frem for i januar for på den måde at give flest mulige elever mulighed for at deltage i forhold til gymnasiernes øvrige aktiviteter," fortæller Martina Koch, der er projektleder for Biotekmesterskaberne.

"Samtidig står vi med et ønske fra såvel virksomheder som uddannelser om, at der ikke skal gå for længe mellem besøgene fra landets gymnasieelever, og så må vi jo afholde to mesterskaber netop i år," fortsætter hun.

Skal udbrede kendskab

De mange håbefulde elever arbejder i konkurrencen med én af fire cases inden for emnerne fermentering, enzymaktivitet, spildevandsrensning og kemisk syntese. De fire cases repræsenterer hver især elementer, der har afgørende betydning for produktionsprocesserne i henholdsvis Novo Nordisk, Novozymes, Kalundborg Forsyning og Lundbeck.

Den 1. november mødes eleverne så på Campus Kalundborg, hvor de i hold skal præsentere deres case med forslag til fremstilling af et nyt produkt og/eller en løsning på et miljø-/samfundsmæssigt problem med fokus på cirkulær produktion og/eller et eller flere af FN's 17 verdensmål.

Formålet med mesterskaberne er klart: At udbrede kendskab og tiltrækning til de mange spændende uddannelses- og karrieremuligheder i Kalundborg og Nordvestsjælland.

Afholder messe

Udover konkurrencen har lokale aktører desuden stablet en messe på benene, hvor eleverne kan høre mere om Kalundborgs mange uddannelses- og karrieremuligheder, og hvor gymnasieelever både med og uden case kan møde repræsentanter for Biotekbyens virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Biotekmesterskaberne bakkes som altid op af en lang række medvirkende aktører. Denne gang tæller de Kalundborg Kommune, Novo Nordisk, Novozymes, NNE, Unibio, Kalundborg Refinery, Kalundborgegnens Erhvervsråd, Kalundborg Forsyning, Lundbeck, Chr. Hansen, Kalundborg Symbiose, Algiecel, Helix Lab, Fermhub Zealand, DTU – Danmarks Tekniske Universitet, KU – Københavns Universitet, Maskinmesterskolen København, Professionshøjskolen Absalon samt Knowledge Hub Zealand.

Mere information om arrangementerne kan findes på https://www2.phabsalon.dk/biotekmester/program/.

Del