Billedserie: Op mod 1000 militære enheder på Ny Vesthavn

Materiellet skal blandt andet anvendes i NATO-øvelsen Swift Response, som er en del af årets store NATO-øvelse, Steadfast Defender

Billedserie: Op mod 1000 militære enheder på Ny Vesthavn
NATO har tidligere benyttet havnene i Esbjerg og Aarhus til deres operationer, men havde ønske om, at kunne benytte endnu en dybvandshavn i Danmark, og her har NATO altså peget på Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Tekst og foto af Jens Nielsen

Siden fredag morgen er der blevet kørt lige knapt 1000 militære enheder, fra det amerikanske militær, i land fra det store fragtskib Green Ocean. De store mængder materiel skal anvendes i øvelsen Swift Response som en del af den årets store NATO-øvelse, Steadfast Defender.

Fredag morgen ankom det 199 meter lange fragtskib Green Ocean til Kalundborg Ny Vesthavn.

Ombord var der op mod 1000 militære enheder, fx køretøjer af forskellig art, materiel og helikoptere fra US Army.

Materiellet skal blandt andet anvendes i NATO-øvelsen Swift Response, som er en del af årets store NATO-øvelse, Steadfast Defender, har Forsvarskommandoen tidligere meddelt.

På Ny Vesthavn er der etableret en stor lejr med både kontorer, spisetelt og sovevogne til de mange danske og amerikanske soldater, som er involveret i den store operation.

Opgaven betegnes af forsvaret som værtsnationsstøtte eller på engelsk: Host Nation Support.

NATO har tidligere benyttet havnene i Esbjerg og Aarhus til deres operationer, men havde ønske om, at kunne benytte endnu en dybvandshavn i Danmark, og her har NATO altså peget på Kalundborg.

”Det her er en del af Steadfast Defender, som er den største øvelse, der er gennemført af NATO siden den kolde krig. Der er amerikansk personel og materiel som skal videre ud i Europa, og grunden til at de store mængder materiel lige er landet i Kalundborg er fordi vores placering er strategisk vigtig. Vi har før benyttet havnene i Esbjerg og Århus og nu er der et ønske fra NATO om også at benytte Kalundborg Havn,” fortæller oberstløjtnant Kristian Kirsch Bentsen fra Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestsjælland.

Det er hjemmeværnet som står for hele bevogtningsopgaven på og omkring Ny Vesthavn, dvs. en lang række af personel på land, men også patruljer på Kalundborg Fjord med både et hjemmeværnsskib og hurtigtgående gummibåde.

De store mængder af materiel som nu står på Ny Vesthavn skal nu transporteres videre, helikopterne skal flyve til lufthavnen i Roskilde mens det rullende materiel skal køres videre ud i Europa.

”Materiellet skal videre ud i Europa som en del af øvelsen Steadfast Defender, noget skal til Baltikum, noget skal til Tyskland, men hvor det hele skal hen kan vi ikke oplyse, men det skal køres her fra Ny Vesthavn og det bliver amerikanerne, som sammen med Forsvaret planlægger den del,” fortæller Kristian Kirsch Bentsen.

Et godt samarbejde med Kalundborg Havn

De første henvendelser fra NATO om brug af Kalundborg Havn kom tilbage i oktober sidste år og siden har der fra flere sider været arbejdet med opgaven.

”Det har været et super godt samarbejde med Kalundborg Havn, de har været meget proaktive og støttende i de ønsker der har været,” fortæller Kristian Kirsch Bentsen.

Søndag var den samlede danske presse inviteret indenfor hegnet for at se og høre mere om det operationen på Ny Vesthavn.

Del