Billedserie: Ny stor skulptur afsløret

Billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt og borgmester Martin Damm på hver side af den nye skulptur af J. TH. Lundbye i Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Den 2,4 meter høje Lundbye-skulptur blev lørdag eftermiddag afsløret af borgmester Martin Damm i overværelse af flere hundrede mennesker som var mødt frem til begivenheden. Den nye skulptur har en samlet pris på godt 1.5 mio. kr.

Den unge kunstner J. Th. Lundbye vandrende tankefuldt fra en af sine ekskursioner på Røsnæs hjem til bedsteforældrenes hus i Skibbrogade i Kalundborg. Under armen holdt han sin tegneblok.

Sådan vil man fremover kunne møde Kalundborgs berømte bysbarn, guldaldermaleren J. Th. Lundbye – støbt i bronze og skabt af billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt., på hjørnet af J. Hagemann-Petersens Allé og Klosterparkvej.

Den nye skulptur i Kalundborg blev afsløret lørdag eftermiddag af borgmester Martin Damm, og er en af de store begivenheder under Lundbye Kunstfestival 2021.

Ideen om at hylde J. Th. Lundbye med en skulptur i den by, som han var nært knyttet til i hele sin levetid, spirede og voksede under fejringen af Lundbyes 200-års fødselsdag i 2018. Maja Lisa Engelhardt slog de første skitsestreger, og placeringen blev valgt og præsenteret i samarbejde med Kalundborg Kommune.

Siden har Lundbykomiteen arbejdet med projektet med det mål at kunne afsløre skulpturen under festivalen i sommeren 2021. Målet er nået takket være et godt samarbejde med Kalundborg Kommune og økonomisk støtte fra den private Bent O. Jørgensens Fond på 750.000 kr., 250.000 kr. fra Den Danske Forskningsfond og 550.000 kr. fra en kunstfond, som Kalundborg Kommune oprettede tilbage i 1970’erne til indkøb af ”det store kunstværk”.

Maja Lisa Engelhardt var det oplagte valg af kunstner. Hun er vokset op ved Kalundborg, og allerede som barn lagde hun grunden til et dybt og livslangt forhold til kunstneren og mennesket Lundbye.

Formet og støbt i Italien

Skulpturen er blevet støbt i Italien på det internationalt anerkendte kunststøberi Fonderia Artistica Mariani i Pietrasanta i det nordlige Toscana.

 

Del