Billedserie: Kæmpe interesse for at opleve Gyproc

450 tilmeldte gæster var nok noget mere end ledelsen på Gyproc havde regnet med, men alt forløb helt efter planen.

Billedserie: Kæmpe interesse for at opleve Gyproc
Interessen for at se hvordan en gipsplade bliver til var stor. 450 gæster havde tilmeldt sig en guidet tur på Gyproc. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Fredag var borgere fra Kalundborgegnen og andre interesserede inviteret til åbent hus med mulighed for at se, hvordan produktionen af gipsplader foregår hos Saint-Gobain Gyproc i Kalundborg. Anledningen var, at det i år er 50 år siden, at Gyproc slog dørene op til en helt nyopført fabrik i Kalundborg.

For nyligt var det halvtreds år siden, Gyproc-fabrikken åbnede i Kalundborg. Dermed har man i et halvt århundrede produceret gipsplader i Kalundborg og været leverandør til byggeriet i Danmark. Der er stor sandsynlighed for, at en af de plader, der er produceret på fabrikken, i dag befinder sig i din bolig, på din arbejdsplads eller andre steder, hvor du har din gang.

Men hvad er en gipsplade egentlig, hvad består den af – altså ud over gips, naturligvis – og hvorfor er gipspladen en af de mest benyttede byggematerialer i Danmark?

Det fik de 450 gæster, som fredag mødte op til åbent hus på fabrikken på Hareskovvej, et indblik i, da de, inddelt i 25 hold med ca. 20 på hver, fik en guidet rundvisning på gipspladefabrikken, som i øvrigt var i helt almindelig drift trods de mange besøgende.

450 tilmeldte gæster var nok noget mere end ledelsen på Gyproc havde regnet med, men alt forløb helt efter planen. Bl.a. blev der udleveret en sikkerhedsvest til alle da de ankom og alle fik en lille briefing inden turen rundt på fabrikken startede.

”Vi havde regnet med omkring 200 tilmeldte til arrangementet, så vi fik rigtigt travlt i mandags, men fantastisk at interessen er så stor,” fortæller Søren Arens, fabrikschef og business unit manager.

På den guidede tur rundt i fabrikken kunne gæsterne bl.a. se hvordan en gipsplade bliver til fra den helt våde gips lægges ind mellem to stykker karton og egentligt er en lang gipsplade på 300 meter inden den skæres ud i mindre plader og derefter kører ind i den 100 meter lange ovn, der fyres på med naturgas. Her er temperaturen 220 grader varm.

Efter turen rundt på fabrikken, som sluttede på det kæmpe lager, var der sørget for at få stillet sulten ved en pølsevogn, og der var også kaffe og kage.

En unik mulighed for at se en af byens store fabrikker inde fra, og som blev bakket rigtigt godt op af de mange gæster.

Mødte hinanden for 45 år siden

Blandt de mange gæster var Anne og Nils Overgaard fra Kalundborg. De har et helt specielt forhold til Gyproc, det var nemlig her de mødte hinanden for nu 45 år siden.

”Vi så hinanden herude for 45 år siden,” fortæller Niels Overgaard og Anne Overgaard supplerer, ”Nu må vi se om de har lavet noget om mens vi har været væk.”

Fabrikkens ca. 164 medarbejdere er i dag beskæftiget med fremstilling af gipsplader og letvægtsbyggesystemer i genanvendelig gips og stål.

Del