Billedserie: Der var krydstogtgæster alle vegne

Tilbuddet om at opleve Kalundborg var der rigtigt mange, der benyttede sig af. Både Højbyen omkring Vor Frue Kirke og museet summede af liv, men mange søgte også mod Kordilgade.

Billedserie: Der var krydstogtgæster alle vegne Mange af krydstogtgæsterne besøgte både højbyen og Kordilgade søndag. Foto: Jens Nielsen

Tekst og for af Jens Nielsen

Søndagens krydstogtsanløb gav rigtigt meget liv flere steder i Kalundborg. Flere gæster var meget begejstrede for byen og Røsnæs, og vil gerne vende tilbage på et senere tidspunkt.

Der plejer ikke at være meget liv i gaderne på en helt almindelig søndag i Kalundborg, men sådan var det på ingen måde denne søndag. Flere tusinde krydstogtgæster benyttede lejligheden til at se nærmere på gågaden og Højbyen i forbindelse med, at et af verdens største krydstogtskibe AIDAnova besøgte Kalundborg Havn.

Kæmpen havde hele 5.500 gæster med ombord, herunder rigtigt mange unge og børnefamilier. 1.000 af gæsterne havde valgt ture til bl.a. København og Trelleborg, men resten, altså 4.500 passagerer blev i Kalundborg.

Kalundborg Havn havde sat 10 shuttlebusser ind, som kørte konstant mellem Ny Vesthavn og Torvet i Højbyen. Herudover kørte der to shuttlebusser mellem Torvet og Røsnæs med stop ved Dyrehøj Vingård, Ulstrup Mølle, Naturskolen og parkeringspladsen ved Røsnæs Fyr.

Tilbuddet om at opleve Kalundborg var der altså rigtigt mange, der benyttede sig af, både Højbyen omkring Vor Frue Kirke og museet summede af liv, men mange søgte også mod Kordilgade, selv om kun ganske få butikker synes, at det var ulejligheden værd at holde åbent, nu der kom flere tusinde gæster til byen.

En af de butikker, der havde åbnet dørene, var Skoringen og her var der stor begejstring over de mange tyske turister.

”Det er vildt fedt, du skulle have været her for en halv time siden, der var butikken helt fuld af tyskere, vi har solgt mange sko,” fortæller Anne Jørgensen, indehaver af Skoringen i Kalundborg, imellem to ekspeditioner.

”Vi har oplevet en blanding af både tyske turister og flere af vores egne lokale kunder, som alligevel var i byen i forbindelse med, at de skulle spise brunch,” fortsætter hun.

Røsnæs populær

Turene til Røsnæs var meget populære, og de mange frivillige fra Røsnæs Udvikling- og Beboerforening meldte om travlhed på fyret hele dagen.

I det opstillede telt på Ny Vesthavn kunne krydstogtgæsterne bl.a. orientere sig om oplevelser i Kalundborg.

”Det er meget tilfredsstillende, at når du har foreslået flere af gæsterne, at de skal fortsætte helt ud på fyret, og de så kommer tilbage og siger, at det var en rigtig god tur,” fortæller Benny Pedersen, som var hyret af Kalundborg Havn til at guide gæsterne på kajen, og fortsætter: ”Der var en børnefamilie, som først var stoppet ved Naturskolen, børnene havde været inde og lege med gederne og fortsatte så til fyret, og da de kom tilbage til skibet, sagde de, at her må vi komme tilbage til engang, og det var der faktisk flere, der sagde.”

Ristede pølser til de frivillige

Rigtigt mange frivillige var på den ene eller anden måde involveret i krydstogtanløbet søndag, og som tak for hjælpen havde Kalundborg Havn inviteret dem ud på Ny Vesthavn, hvor de blev budt på ristede pølser og øl/vand, mens de kunne vinke farvel til de mange krydstogtgæster, som forlod Kalundborg Havn kl. 18 søndag aften til musik af Ruds Vedby Garden.

Ros til Kalundborg Havn

Kaptajnen på AIDANova er glad for hele den maritime del af Kalundborg fortæller Michael D. Larsen, som er salgschef og krydstogtansvarlig hos Kalundborg Havn.

”Inden skibet lagde til informerede kaptajnen gæsterne, via skibets højttaleranlæg, om Kalundborg, og her roste han forholdene på Kalundborg Havn, hvor nemt det var at komme til fra alle retninger, der var altid nok læ i Kalundborg Havn, og der vil aldrig blive nogen aflysning, som ellers kan opleves i andre havne. Det er da dejligt at høre. Han er så glad for forholdene, at sidste gang han var her, som faktisk var første gang, havde han ikke brug for en havnelods for at lægge til,” fortæller Michael D. Larsen.

Fra Kalundborg satte AIDAnova kursen mod Skagen. Det store krydstogtskib vender tilbage til Kalundborg Havn igen den 4. september.

Del