Billedserie: Da Asnæsværkets Blok 5 blev opført

Kedelhuset på Blok 5 er bygget omkring seks hule og forstærke­de betonsøjler. Disse fungerer som skakter til elevato­rer, trapper, tekniske installationer og luftkanaler, og er i alt 82 meter høj.

Billedserie: Da Asnæsværkets Blok 5 blev opført
Asnæsværkets Blok 5 blev taget i brug i 1981. Foto: Sven Petersen

Af Jens Nielsen

Kalundborgfotograf Sven Petersen fulgte byggeriet af Asnæsværkets Blok 5 sidst i 70’erne og begyndelsen af 80’erne. Det kom der en række fotos ud af, taget fra luften, som TV-Kalundborgs læsere nu for mulighed for at se.

Asnæsværkets Blok 5 blev indviet og taget i brug i 1981. Kedlen kan brænde olie såvel som kul og røgen passerer gennem en række rengøringsenheder, inden de bliver udledt til de 220 meter skorsten.

Blok 5 blev taget ud af drift i foråret 2010, men fotograf Sven Petersen fulgte byggeriet af den store kraftværksblok fra en flyvemaskine og det er der kommet en række gode billeder ud af, som han nu deler med læserne af TV-Kalundborg.dk

Kedelhuset på Blok 5 er bygget omkring seks hule og forstærke­de betonsøjler. Disse fungerer som skakter til elevato­rer, trapper, tekniske installationer og luftkanaler, og er i alt 82 meter høj. Selve kedlen på Blok 5 vejer hele 5000 tons.

Kulkraner skrottet

Siden begyndelsen af 80’erne var de to store, 55 meter høje, gule kulkraner en slags varetegn for Asnæsværket i Kalundborg, men i efteråret 2016 var det slut. De blev skrottet.

Kranerne bliver skåret ud i store stykker, og sat af i kulgården hvor maskiner med kæmpe hydrauliske sakse klippede kulkranerne ud i små stykker.

Det var ikke kun kulkranerne som var blevet overflødige, også to store skovlhjulmaskiner, de såkaldte kulstakkere, der modtager kullene med transportbåndet fra kranerne og udlægger kullene på pladsen, var ikke længere i brug, derfor blev de også skrottet.

Arbejdet med at skrotte de store kraner og kulstakkere, fulgte TV-Kalundborg.dk dengang.

Del