Billedserie: Bliv slået til ridder af Kalundborg

”Prøv at svinge sværdet og slå min skulder af, i det øjeblik du svinger dit sværd, så stikker jeg mit sværd frem og så halshugger jeg dig,” forklarer museumsinspektøren.

Billedserie: Bliv slået til ridder af Kalundborg
Børn har mulighed for at deltage i en spændende ridderskole i sommerferien. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Kalundborg Museum har travlt med at få slået drenge og piger til riddere i flere uger af sommerferien.

”Man skal sidde på hesten som bliver trukket og så skal man ramme den ring for enden,” forklarer Martin Pavon fra Museum Vestsjælland, til en familie fra Svendborg, som torsdag havde meldt sig til ridderskolen på Kalundborg Museum.

”Ridder Erik bliver der første som skal op på hesten,” forklarer Martin Pavon til familien, mens den hjemmebyggede ringridderbane gøres klar til dagens første ridt.

Ridder Erik rammer den lille ring i første forsøg og Martin Pavon forklarer de tre brødre fra Svendborg, at sådan havde kongernestore turneringer på Højbro Plads, for rigtigt mange år siden.

For at blive ridder skal deltagerne først gennem ridderskolens skrivestue hvor ridder-aspiranterne lærer at skrive med fjer og blæk. Herefter skal man lære kunsten at ride en hest på museets udendørs ringriderbane i træ (hvor ingen falder af hesten), og hvor den lille ring skal rammes med lansen, der skal fægtes med sværd og skydes med bue og pil inden certifikatet kan udleveres og drenge og piger kan kalde sig riddere.

Martin Pavon guider og fortæller de deltagende børn om riddere og fx det at håndtere et sværd.”Prøv at svinge sværdet og slå min skulder af, i det øjeblik du svinger dit sværd, så stikker jeg mit sværd frem og så halshugger jeg dig,” forklarer museumsinspektøren inden den egentlige kamp sættes i gang.

Ud over masser af aktiviteter for børn så er der også masser af formidling og fortællinger som både børn og voksne kan blive meget klogere af, og når vejret så viser sig fra sin bedste side, så er det sjovt at blive slået til ridder.

Ridderskolen på Kalundborg Museum har åbent mandag, tirsdag og torsdag i de tre første uger i sommerferien kl. 10.30-12.30 og kl. 13.30-15.30. Sidste gang d. 14. juli.

Når ridderskolen holder lukket, og museet i øvrigt er åbent, er der fri leg med middelalderlige legeredskaber i museets have.
Se åbningstider og køb billet til ridderskolen via vestmuseum.dk

Ridderskolen er til børn på 4-8 år ifølge med voksen.

Vær sikker på en plads og køb billet på forhånd. Resterende billetter sælges i døren.

Del