Sådan gør du, hvis uheldet er ude

I efterårsmånederne er der øget risiko for påkørsler af dyr på de danske veje.

Sådan gør du, hvis uheldet er ude
Foto: Vejdirektoratet

Af Lasse Petersen

Efteråret er over os, og som dagene bliver kortere, betyder det samtidig en øget risiko for påkørsler af dyr, der bevæger sig rundt i skumringen.

Faktisk viser tal fra Dyrenes Beskyttelse en markant stigning i antallet af påkørsler på denne tid af året. I 2022 var stigningen på næsten 50 procent i månederne oktober, november og december sammenlignet med sommermånederne juni, juli og august. Derudover lød det samlede antal henvendelser om påkørsler af hjorte på 10.793 i 2022 mod 7.630 i 2015.

Ifølge Anne Garde Slothuus, forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen, optræder du som bilist mest sikkert ved at reagere efter, hvilket dyr der løber ud foran bilen.

”Instinktivt vil mange af os nok bremse for alle dyr, der løber over vejen. Men det kan være forbundet med en vis risiko. Det er jo klart, at påkørsel af et rådyr er væsentligt farligere for bilisten end påkørsel af mindre dyr som mus eller egern,” siger Anne Garde Slothuus.

Samtidig anbefales bilister generelt at sænke hastigheden i denne tid og desuden at hæfte sig ved at være særligt opmærksomme:

  • I områder med tæt beplantning eller hvor der er skov, læhegn eller åer på tværs af vejen
  • Ved starten og slutningen af hegn langs vejen
  • Om morgenen, når solen står op, og om aftenen, når den går ned

Husk derudover, at mange dyr kommer i flok, så ser du et dyr, er der sandsynligvis andre tæt ved vejen.

Skulle uheldet være ude, og står du med et sygt eller skadet vildt dyr, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefonnummer 1812. Vagtcentralen kan instruere dig i, hvad du bør gøre, og kan sætte dig i forbindelse med nærmeste vildtplejestation. Marker ligeledes stedet, hvis du eller andre har påkørt et rådyr, som efterfølgende er flygtet.

Du kan også selv bringe det tilskadekomne vilde dyr til en vildtplejestation frem for at skulle vente på dyreredning. Så kan dyret hurtigere få hjælp og derved lide mindre og have større chancer for overlevelse. Inden du tager dig af dyret, skal du dog ringe 1812 eller til en vildtplejestation og få råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer dyret. Du kan også kontakte Vejdirektoratet på 80 20 20 60 eller politiet på 114.

Sendes der hjælp, er det vigtigt, at du altid bliver og venter ved ulykkesstedet, indtil hjælpen når frem.

Del