Bevaringsværdig coaster anløb Kalundborg Havn

Saturn er den eneste tilbageværende coaster med dansk flag, som stadig er kommercielt aktiv.

Bevaringsværdig coaster anløb Kalundborg Havn Coasteren Saturn er netop erklæret for bevaringsværdig. Tirsdag anløb det flotte gamle skib Kalundborg Havn. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Den sidste erhvervsaktive coaster i Danmark anløb Kalundborg Havn tirsdag for at laste et stort filter som skal til Grenå. Coasteren Saturn er netop erklæret for bevaringsværdig.

Størrelsen og anvendelsen på de mange skibe som anløber Kalundborg Havn, er meget forskellig. Den ene dag er det er stort amerikansk krigsskib, så en række af NATO-skibe, kornskibe og tirsdag lige over middag anløb den 56 år gamle coaster Saturn så Kalundborg Havn for at laste et 9 tons tung filter fra lokale Simatek A/S i Jerslev.

Coasteren Saturn er netop blevet erklæret som et bevaringsværdigt fartøj.

”Saturn fremstår i dag tæt på sit oprindelige udseende. Skibet har et udbrudt virke som lastskib og er et blandt ganske få mindre lastskibe fra coasterperioden i dansk skibsfart, der fortsat sejler i kommerciel fragtfart”, lyder skibsbevaringsfondens begrundelse.

Saturn er den eneste tilbageværende coaster med dansk flag, som stadig er kommercielt aktiv.

Skibet sejler rundt som levende kulturhistorie og fortæller historien om storhedstiden i 1970erne, hvor gods i stor stil blev fragtet på disse mindre skibe.

Coasteren blev bygget på det hollandske værft i Foxhol i 1966 og er et af fire søsterskibe, som blev købt til Danmark.

Saturn sejler nu udelukkende med højværdigods, bl.a. transformere, og det var netop sådan en last coasteren havde losset i Bremerhaven inden den anløb Kalundborg.

Simatek A/S sender deres største standard posefilter til dato til deres kunde Omya A/S i Grenå med coasteren Saturn. Filteret er produceret på produktionslokationen i Jerslev.

Schultz Stevedoring har stået for løftet af filtret i samarbejde med Kalundborg Havn og Schultz Shipping har stået for klareringen.

Del