Behov for støtte og forståelse for demens i Kalundborg

Du ved, at dit liv, din personlighed og din hukommelse langsomt men sikkert forsvinder dag for dag som sand i et timeglas.

Behov for støtte og forståelse for demens i Kalundborg
69-årige John Larsen ved, at han skal huske at tælle de lyse dage, mens han kan det.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kan du genkende irritationen over, ikke at kunne finde dine nøgler eller glemme, hvad det var du skulle hente. Så prøv at forstille dig, at det er et livsvilkår, og at du ved, at dit liv, din personlighed og din hukommelse langsomt men sikkert forsvinder dag for dag som sand i et timeglas.

69-årige John Larsen ved, at han skal huske at tælle de lyse dage, mens han kan det. Lige ved siden af John står hans kone Connie, som ved, at hun kommer til at miste sit livs kærlighed i små bidder - indtil han hverken kan kende hende, børnene eller børnebørnene længere. Det er på alle måder en kamp mod tiden.

Parret er én familie ud af 90.000 danske familier, som har brug for hjælp til livet med demens. Derfor har John valgt selv at stemme dørklokker, når Alzheimerforeningen afholder landsindsamling søndag den 24. september mellem kl. 10 og 18.

Støt op om John og andre med demens

Selv om hukommelsen og koncentrationen svigter, er indsamlingen et sted, John Larsen kan bidrage med en stor og vigtig indsats. For nok er John ramt af demens, men han er så selvkørende, at han sagtens kan samle ind - og endda gøre det alene, hvis det bliver nødvendigt.

”Jeg håber på, at mine børnebørn vil med ud. Men ellers går jeg turen selv. Det kan jeg sagtens - og jeg kan godt love, at jeg går området tyndt. Jeg er nok rigtigt godt træt, når jeg kommer hjem, men det er ok - og jeg er nok også træt dagen efter. Men det betyder ikke noget, når jeg har været med til at gøre en stor og vigtig forskel,” siger John Larsen, der håber, at han i mødet med andre på dagen også kan være med til udbrede viden og bryde med nogle af tabuerne om demenssygdomme.

Ingen vej tilbage

Desværre er der stadig meget uvidenhed om demens, og området er pt under pres på grund af nedskæringer i kommunerne, manglende finansiering af demenshandlingsplanen og en kraftig vækst i antallet af mennesker med demens. Der er derfor lige nu et akut behov for støtte til de ramte familier:

Når demens rammer, er det en omvæltning for alle i familien. Man siger farvel til meget af det velkendte og goddag til en helt ny livssituation, der desværre oftere bliver mødt med fordomme end forståelse. Og der er ingen vej tilbage, for der findes ingen kur mod demens - ikke endnu. Derfor samler vi ind til at kunne skabe større forståelse om demens, og støtte og hjælpe de ramte familier, samt sikre at der forskes i en fremtidig behandling mod demens, fortæller formand for Alzheimerforeningen, Birgitte Vølund.

Hvis man vil være med til at give håb og sikre tilbud og rådgivning til John Larsen og andre berørt af demens og deres pårørende i fremtiden, så tag godt imod Alzheimerforeningens indsamlere den 24. september.

Man kan også støtte digitalt via MobilePay tlf. 888088 eller oprette en digital indsamling på https://start-indsamling.alzheimer.dk

Fakta om demens:

  • I Danmark lever op 85-90.000 mennesker med en demenssygdom
  • Heraf har ca. 45.000 Alzheimers sygdom
  • Hver dag rammes 40-45 mennesker af demens i Danmark
  • I 2040 forventes antallet af mennesker med demens at vokse til 150.000
  • Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.

Del