BBC: Hvorfor blomstrer Kalundborg ikke?
Ifølge den engelske journalist Bob Howard burde Kalundborg være en boom-by, men han ser ikke rigtig, at byen hverken blomstrer eller boomer - og egentlig drager fordel af, at Novo Nordisk har valgt at investere milliarder her.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Journalist Bob Howard fra det engelske nyhedsmedie BBC News besøgte i september Kalundborg i forbindelse med, at han skulle lave en radiodokumentar om Novoeventyret og deraf Kalundborg – byen, som Novo Nordisk har investeret mange milliarder i, byen med de mange attraktive arbejdspladser, men som alligevel lider under, at folk ikke vil bo der.
Ifølge den engelske journalist Bob Howard burde Kalundborg være en boom-by, men han ser ikke rigtig, at byen hverken blomstrer eller boomer - og egentlig drager fordel af, at Novo Nordisk har valgt at investere milliarder her. Udover radiodokumentaren om Kalundborg, blev det også til en artikel om samme, hvor journalist Bob Howard beskriver mange ting i byen, der ikke udelukkende gør Novos succes til Kalundborgs succes.
Folk vil arbejde i Kalundborg, men ikke bo der
Særligt er fokus på de mange mennesker, der vælger at arbejde på Novo, men som også vælger ikke at bo i Kalundborg, og dermed heller ikke bidrager til, at byen vokser og blomstrer.
“Byen med 16.000 indbyggere på den danske kyst, omkring en times kørsel fra København, er så tæt på en moderne guldgraverby, som man kan komme. Det er hovedproduktionsstedet for vægttabsmidlet Wegovy. Semaglutid, som bruges i Wegovy og diabetesmedicinen Ozempic, produceres på en fabrik her, og moderselskabet Novo Nordisk har investeret mere end 6,5 milliarder pund i byen – næsten hele Monacos BNP. Men at få folk til faktisk at bosætte sig i byen kan vise sig at være svært. Der er en stor tilstrømning af arbejdere og bygningsarbejdere på fabrikken om morgenen og en udvandring om eftermiddagen – de lokale kalder det "Novo-køen", og anbefaler at undgå byens veje i disse timer hver dag. Næsten ingen af arbejderne bliver – de bor udenfor og pendler ind,” står der bl.a. i artiklen på BBC.
Udfordringer og/eller muligheder
I artiklen skrives der ligeledes om, at bag de positive tal, står Kalundborg over for mange udfordringer, fra nedslidte skoler og lave indkomster til mange overvægtige børn. Karaktererne i dansk og matematik i folkeskolen er under landsgennemsnittet.
Der bliver også beskrevet, hvordan supermarkeder blomstrer, fordi fabriksarbejderne strømmer til i deres frokostpauser. Mens andre butikker, som fx sko- og tøjforretninger på ingen måde drager fordel af de mange mennesker, der arbejder på Novo, da de alle kører væk fra byen igen om eftermiddagen – fordi de ikke vil bo i Kalundborg.
Borgmester Martin Damm er derimod optimistisk i artiklen, idet han bl.a. understreger, at der skabes mere end 1.000 nye job her hvert år, og at nogle unge mennesker er glade for at kalde byen for hjem. ”I Europa flytter folk fra landområderne ind til de store byer, og her går det den modsatte vej,” er han citeret for at sige i artiklen.
Endelig har Bob Howard også talt med elever på Kalundborg Gymnasium, hvor meningerne om byen er delte samt et par tilflyttere fra andre lande, der enten arbejder eller studerer i Kalundborg. De insisterer imidlertid på, at mulighederne er i byen. Ligesom med så meget andet, er meningerne om Kalundborg og Novo altså delte.