Arkitektstuderende klar til at bygge sauna til borgerne i Kalundborg
Saunaen skal bygges i en bindingsværkskonstruktion og Arkitektuddannelsen har lavet en aftale med Kalundborg Museum om at bygge saunaen på Lindegården og så siden flytte den til en nærmere placering i byen.
Af Jens Nielsen
Studerende på Arkitektuddannelsen i Kalundborg vil bygge en sauna til borgerne i byen. Interesserede firmaer og borgere inviteres til at deltage i projektet. Saunaen er et af 9 projekter som der skal stemmes om til Få Det Fikset puljen.
Arkitektstuderende har hen over foråret arbejdet med at tegne en sauna, der kan stå i Kalundborg og bruges af byens borgere. Det kom der fire forskellige forslag ud af, men nu går de arkitektstuderende i gang med at tegne den sauna, som skal blive det færdige resultat til glæde for borgerne i Kalundborg.
Saunaen skal bygges i en bindingsværkskonstruktion og Arkitektuddannelsen har lavet en aftale med Kalundborg Museum om at bygge saunaen på Lindegården og så siden flytte den til en nærmere placering i byen.
Andre arkitektstuderende har tidligere bygget en fiskehytte i Jels i Sønderjylland i en bindingsværkskonstruktion og det er den metode de studerende fra Arkitektuddannelsen i Kalundborg skal bruge som inspiration selv om saunaen på ingen måde kommer til at ligne fiskerhytten.
”Vi har en rigtig god kontakt til Kalundborg Museum, en kontakt som er meget interessant for os fordi Lindegården er et fantastisk bygværk med bindingsværk tilbage fra 1600-tallet og de studerende som skal bygge den her sauna har beskæftiget sig meget med træbyggeri og bindingsværk. Noget som kan måles op og gå på opdagelse i,” fortæller Peter Møller Rasmussen, programansvarlig for bachelorprogrammet By og Land, og fortsætter,
”Og så har vi jo siden starten i Kalundborg sagt, at vi gerne vil ud i byen og have flere samarbejder med bl.a. erhvervslivet og på den måde blive en del af byen, derfor har vi lavet en aftale med Museum Vestsjælland, at vi i det næste semester låner den bagerste gård på Lindegården og her skal saunaen bygges i en bindingsværkskonstruktion og gøres til en form for arbejdende værksted til glæde både for os og for Kalundborg Museum.”
Arkitektuddannelsen vil gerne invitere interesserede borgere og firmaet til at være en del af byggeriet for at støtte de arkitektstuderende, fx er der allerede en dialog med smede- og elektrikerlærlinge fra Novonesis.
”Vi vil gerne invitere nogle fra byen til at være med i projektet, det kan fx være folk fra Det Maritime Værksted og folk fra C-holdet i sejlklubben,” fortæller Kirsten Hauge, institutkoordinator, Det Kongelige Akademi (arkitektuddannelsen).
Hvor saunaen skal sættes op, er der flere bud på, men der er endnu ikke udpeget en placering.
”Det store spørgsmål er, hvor saunaen skal sættet op. Der er mange spændende muligheder i spil, vi er glade bare den kommer ud hvor den kan være til glæde for så mange som mulighed. Vi er selvfølgelig i dialog med både borgere og kommunen," fortæller Sidsel Nygård, daglig leder for arkitektuddannelsen i Kalundborg.
Der var tidligere været ideer fremme om, at saunaen kunne sættes op i Kalundborg Havnepark, ved Sejlklubben eller på Gisseløre Strand.
”Vi vil helst ikke pege på et sted på nuværende tidspunkt, men det som er vigtigt for er, at den kommer til at ligge et sted hvor den er tilgængelig for alle og tæt på vandet eller måske på vandet,” siger Sidsel Nygård.
Der er i øvrigt kræfter i gang med at etablere en saunaklub i Kalundborg og de har lovet, at når de arkitektstuderende har bygget saunaen så vil de drifte den,
Der er et budget på små 300.000 kr. og her har Arkitektuddannelsen i Kalundborg søgt om 100.000 kr. i Få Det Fikset puljen, resten af beløbet håber Arkitektuddannelsen, at fonde vil bidrage med.
Saunaen er bare et af i alt 9 projekter til den kommende Få Det Fikset pulje, hvor borgerne i Kalundborg by kan stemme om de forskellige forslag den 8. oktober.