Arkitektstuderende har skåret Kalundborg ud i pap
De studerende arbejdede til meget sent mandag aften i det tidligere pakhus på Kalundborg Station. Her blev der klippet, klistret og skåret i pap og papir for at fremstille modeller af de ti udvalgte bygninger.

Af Jens Nielsen
80 arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi i København er i denne uge i Kalundborg for at forberede opgaver som der skal arbejdes videre på når de er tilbage på Holmen hvor Det Kongelige Akademi har til huse.
I denne uge er 80 arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi i København rykket ind på Kalundborg Vandrerhjem. Det er studerende fra både 1., 2. og 3. årgang som skal arbejde med Kalundborg i deres kommende opgaver.
”Hvert tredje år tager vi til en by i Danmark som vi ikke kender i forvejen og så var det oplagt med Kalundborg når nu arkitektuddannelsen er kommet hertil, så vi samtidig kunne møde de studerende her og også bruge nogle af deres faciliteter,” fortæller Nini Leimand, lektor på Kunstakademiets Arkitektskole, og fortsætter, ”Som noget af det første skal de studerende undersøge bredt hvad det er for karakteristiske bygninger og steder der er i den by vi er kommet til.”
Palle Bruun Olsen har bl.a. kommet med et oplæg omkring arkitekturen i Kalundborg og så er de studerende blevet sendt rundt i byen i grupper på tværs af årgangene for først at tegne og fotografere 10 udvalgte bygninger og derefter lave modeller af bygningerne i pap.
De studerende arbejdede til meget sent mandag aften i det tidligere pakhus på Kalundborg Station, som arkitektuddannelsen nu bruger som værksted. Her blev der klippet, klistret og skåret i pap og papir for at fremstille modeller af de ti udvalgte bygninger. Tirsdag blev pap-modellerne så udstillet på vandrerhjemmet og kommenteret af bl.a. Palle Bruun Olsen.
De 10 bygninger som der er arbejdet med, er: Vor Frue Kirke, Bispegaarden, Stenhuset i Præstegade, Lindegården, Lerchenborg, Klubhuset på Gisseløre, Asnæsværket, Svømmehallen, stationsbygningen og en af fabriksbygningerne på Novo Nordisk.
Det er Kvickly Kalundborg som har hjulpet med de mange papkasser og de studerende har brugt bionedbrydelig maling fra Auro.
Alle tre årgange fra arkitektuddannelsen i København skal arbejde med Kalundborg i den kommende tid.
Et af de små byhuse i Kordilgade som har baghave helt op til Møllebakken, her skal de førsteårsstuderende forestille sig, at huset skal bygges lidt ud og omdannes til en lille boghandel og beboelse, samtidig skal der bygges et lille anneks oppe i baghaven ved Møllebakken. Her er den store højdeforskel bl.a. udfordringen.
”Det er noget af det som er så fascinerende ved Kalundborg, at der er den højdeforskel, at man fra Møllebakken kan kigge ud over byens tage over mod industrien, det er fantastisk i Danmark, det er virkeligt et karaktertræk,” siger Nini Leimand.
De studerende på 2. år skal arbejde med et projekt på parkeringspladsen i Vænget, hvor de skal lave en form for madhus/folkekøkken for især studerende i stueetagen og på 1. salen skal de studerende forestille sig, at der skal være studieboliger.
”Vi oplever når man kommer til Kalundborg, at der ikke er særligt mange steder man kan gå hen og spise for en rimelig penge uden at det er pizza og shawarma, byen mangler virkeligt sådan et sted, så det skal de studerende komme med et bud på,” fortæller Nini Leimand.
Ny arkitektskole
Lige nu holder arkitektuddannelsen i Kalundborg til på Kalundborg Station, men på sigt er der for lidt plads. En af mulighederne som er i spil, er at bygge en helt ny skole til uddannelsen og det er netop den opgave som 3. årgang har fået.
De skal tegne en arkitektskole i Kalundborg, en bygning som måske også kan bruges af andre, fx en lille tegnestue eller forskellige værksteder, samtidig skal de komme med et bud på hvor sådan en skole kan ligge.