Fem bud på fremtidens Kalundborg
Bispegården udstiller fem færdige bachelorprojekter lavet af arkitektstuderende.

Af Lasse Petersen
Fem arkitektdesignede bachelorprojekter, der alle tager udgangspunkt i Kalundborg, udstilles nu for besøgende i Bispegårdens lokaler. Fredag den 27. oktober klokken 14 afholdes der fernisering på udstillingen for særligt indbudte.
Det er studerende fra Det Kongelige Akademis skole for arkitektur, som står bag projekterne, der alle er udtænkt efter en tanke om at transformere byens rum og skabe bedre balancer mellem mennesker, kulturarv, ressourcer og verden omkring os.
"Det er fem bud på, hvordan Kalundborg by kan blive et bedre samfund og et bedre sted at bo med de funktioner, som hører sig til i en by af Kalundborgs størrelse," fortæller Knud Aarup Kappel, studielektor på Det Kongelige Akademi, om de studerendes projekter.
I projekterne har de studerende især lagt vægt på at udvikle mulighederne inden for kultur, fællesskab og ungdom. Det ses for eksempel i projektet med titlen "Symfonistationen", hvor det foreslås at omdanne den gamle Radiofonistation på Gisseløre til musikhus og efterskole.
Et andet projekt har taget udgangspunkt i Vestre Havneplads med det blå pakhus og har her tænkt blandt andet studieboliger, maritime værksteder og søfartsmuseum ind i ét og samme projekt.
Borgerne tænker med
I de resterende projekter leges der med at ombygge Kalundborg Hallerne, stationsbygningen og området bag Kino Den Blå Engel. Projekterne rummer uden tvivl idéer, som mange kalundborgensere vil finde interessante, og det er også en del af tankegangen, fortæller Knud Aarup Kappel.
"Folk begynder at tænke "det er sgu spændende" og "tænk, hvis det faktisk kunne blive til noget". På den måde begynder borgerne at tænke med i processen," siger han.
Man skal dog ikke regne med, at de specifikke projekter også udmunder sig i virkelighedens Kalundborg. Projekterne skal i reglen ses som opgaver løst som del af de studerendes undervisning.
"Det er studieprojekter. Her har der været en øvelse i at tage et projekt med udgangspunkt i Kalundborg og byde ind med friske idéer - uden at tænke på, hvad tingene skal koste. Jeg skal ikke udelukke, at det rigtige projekt på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt kan blive til virkelighed, men det er indtil nu ikke sket," siger Knud Aarup Kappel.
Udstillingen på Bispegården er gratis at besøge og holder åbent tirsdag til søndag fra klokken 11 til 16. Den kan ses til og med søndag den 17. december.