Året der gik 1. kvt. - 2021

Et tilbageblik på nyhederne i Kalundborg Kommune i året, der er gået

Året der gik 1. kvt. - 2021 Fotocollage: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

2021 er ved at rinde ud. TV-Kalundborg tager her et tilbageblik på nyhederne i Kalundborg Kommune i året, der er gået. Vi har samlet de begivenheder der har haft læsernes størst bevågenhed, i fire indslag, delt op efter kvartal. Her 1. kvartal.

Januar:

Multihuset i Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen.

I begyndelsen af januar 2021 kunne ungdommen i Kalundborg Kommune vinke farvel til Multihuset på havnen i Kalundborg, der har været brugt af ungdommen siden 2014. Kontrakten var udløbet, og Kultur- og Fritidsudvalget skulle nu tage stilling til, hvordan ungekulturen i kommunen fremover kan understøttes.

Slut med Multihus for de unge

Annelise Djergberg på 77 år tog imod det første vaccinestik i Kalundborg Kommune tirsdag den 29 december, på plejehjemmet Nyvangsparken. Foto: Kalundborg Kommune

Den 27. december blev de første plejehjemsbeboere i Region Sjælland vaccineret, og den 8. januar var alle de plejehjemsbeboere, der har ønsket det, vaccineret i Region Sjælland, og vaccinationsprogrammet  fortsatte for ældre og særligt sårbare borgere.

På fredag er alle plejehjemsbeboere vaccineret

COVID-19 restriktioner bliver strammet yderligere den 6. januar 2021.

COVID-19: Den 6. januar trådte nye stramninger i kraft. Forsamlingsloftet blev sænket fra ti til fem personer, og afstandskravet blev hævet fra en til to meter i dagligvare- og detailhandlen. De nye stramninger gjaldt i første omgang til og med den 17. januar, men blev senere hen yderligere forlænget.

Nye coronastramninger igen

Dele af den tidligere Uldshøjskole rives ned. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Dele af den tidligere Ulshøjskole blev revet ned i januar 2021. Kommunalbestyrelsen har tidligere besluttet, at der skulle arbejdes videre med en handleplan for bygningerne og området på Skovbrynet 51 i Kalundborg.

Dele af Uldshøjskolen rives ned

Chr. Hansen er rykket ind i Kalundborg og har fået deres logo på skiltet. Arkivfoto: Jens Nielsen

I 2020 købte den danske biotekvirksomhed Chr. Hansen Holding BASF’s fabriksanlæg på Kalundborg Havn, hvor den tidligere fiskeoliefabrik har ligget. Chr. Hansen købte ydermere grunden, som det store fabriksanlæg ligger på, og vil over en årrække investere ca. 200 mio. euro i Kalundborg fabrikken.

Bygger fabrik for ca. 200 mio. euro

I januar var der 37 tilfælde af COVID-19 på Odinscentret i Høng. Arkivfoto: Jens Nielsen.

20 beboere og 17 medarbejdere på Odinscentret i Høng blev i januar konstateret smittet med COVID-19. Der gik rygter om, at der var tale om den britiske variant, B117, da B117 varianten med sikkerhed har været at finde i Høng tidligere. Det kan dog hverken be- eller afkræftes, at der har været tale om netop den variant på Odincentret i Høng, da der ikke blev testet for varianten. 

37 tilfælde af COVID-19 på plejecenter

Kalundborg er placeret som en flot nr. 10, når man snakker BNP målt på kommuneniveau.

Der er store forskelle i BNP, når der måles på kommuneniveau, og i januar 2021 kunne man ifølge Danmarks Statistik se, at Kalundborg Kommune var placeret som en flot nr. 10 ud af alle landets kommuner. 

Kalundborg Kommune er det store ´trækdyr´ i Region Sjælland

Det første lyntest-center i Kalundborg åbnede den 26. januar. 2021. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Medicals Nordic åbnede den 26. januar det første lyntest-center i Kalundborg. Lyntest-centret var placeret på parkeringspladsen ved Meny Kalundborg.  

Lyntest-center åbner i morgen

RE Energy fabriksanlæg i Kalundborg. Foto: RE Energy

RE Energy gik i slutningen af januar i gang med at ombygge den tidligere Inbicon fabrik i Kalundborg, og skal fremover bl.a. fremstille 2. generations bioethanol på halm. Karsten Ree Holding, med den kendte erhvervsmand Karsten Ree i spidsen, overtog den 1. april 2020 den tidligere Inbicon fabrik i Kalundborg, og dannede RE Energy med formålet, at udvikle og drive fabrikken. Alle ressourcer blev dog i første omgang kastet ind i kampen om fremstilling af ethanol til sanitære formål på grund af COVID-19 situationen.

Nyt erhvervseventyr i Kalundborg

I slutningen af januar 2021 kunne de første kalde sig færdiguddannede diplomingeniører inden for bioteknologi på professionsskolen Absalon i Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Flere ingeniørstuderende blev i slutningen af januar 2021 færdiguddannede diplomingeniører. De var de første nogensinde fra den nye bioteknologi-uddannelse på Professionshøjskolen Absalon i Kalundborg. 

Tillykke til de første diplomingeniører

Her skal den nye Skibbro gå 65 meter ud i vandet. Arkivfoto: Jens Nielsen

Under den såkaldte etape 2 af Kalundborg Havnepark, skal alle ydre værker, dvs. Langebro og Estakaden, udskiftes, ligesom der skal etableres en Skibbro lige ud for Skibbrogade. Skibbroen bliver en 65 meter lang bro, der bygges ud i vandet med samme retning som Skibbrogade, der tidligere har ført ned til den oprindelige Skibbro.

Ny Skibbro i havneparken bliver 65 meter lang

Februar:

Efter endnu et pressemøde blev det besluttet, at elever i 0. til 4. klasse kan vende tilbage til skolerne fra den 8. februar grundet de forholdsvis lave smittetal.

https://tv-kalundborg.dk/Elever-i-0-til-4-klasse-kan-vende-tilbage-til-skolerne-

Den 1. februar åbnede det nye kviktest-center ved Meny i Kalundborg. Region Sjælland har fået tildelt 14.000 af de i alt 100.000 daglige kviktests på landsplan, og de indgår som en vigtig del i kampen mod COVID-19. Regionerne har efter et udbud indgået aftaler med private leverandører. I Region Sjælland har SOS International vundet udbuddet.

https://tv-kalundborg.dk/?s=Kviktest-center+godt+fra+start

I februar satte Kalundborgegnens Erhvervsråd, i samarbejde med de lokale erhvervsforeninger i Kalundborg, Gørlev og Høng, gang i et spændende initiativ, hvor en borger kan vinde en butik i to år i Kalundborg, med fuld support fra Kalundborgegnens Erhvervsråd og med hjælp fra et stærkt hold af lokale virksomheder.

https://tv-kalundborg.dk/?s=Vind+en+butik

En række sjællandske erhvervsskoler er gået sammen med Maskinmesterskolen København om at tilbyde den praktiske del af maskinmesteruddannelsen i fire byer på Sjælland, herunder Kalundborg.

https://tv-kalundborg.dk/Maskinmesteruddannelsen-i-Kalundborg-til-august

Staten skal bruge mindre end et kvartals selskabsskat fra Novo Nordisk på at få færdiggjort motorvejen helt til Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen.

https://tv-kalundborg.dk/Et-kvartals-Novo-skat-kan-betale-motorvej

Arkivfoto: Jens Nielsen.

Februar blev også måneden, hvor der kom sne til Kalundborg – endda af flere omgange, og børnene elskede det. Til trods for, at sneen knap dækkede det grønne græs, var slæder og kælke igen fundet frem fra udhuse og loftsrum.

https://tv-kalundborg.dk/Sneglade-boern

Arkivfoto: Jens Nielsen.

Kvickly Kalundborg besluttede at donere hele deres non-food indtjening, under nedlukningen grundet COVID-19, til handlen i Kalundborg via handelsstandsforeningen ”Vores Kalundborg”. Beløbet forventes at blive et større 6 cifret beløb. 

https://tv-kalundborg.dk/Kvickly-donerer-stort-beloeb-til-den-oevrige-handel-i-byen-18779

Arkivfoto: Jens Nielsen.

Den 9. februar anholdte politiet fire mænd i Københavnsområdet. De anholdte er alle mistænkt i skudsagen fra Kalundborg i november, hvor to mænd blev dræbt og en mand alvorligt såret.

https://tv-kalundborg.dk/Fire-maend-anholdt-i-sag-om-skuddrab-i-Kalundborg

Arkivfoto: Jens Nielsen.

I februar stod Region Sjælland for at etablere vaccinationscentre, i forbindelse med vaccination mod COVID-19, i regionens 17 kommuner. I Kalundborg Kommune fandt man hurtig lokation til centret, men der manglede vacciner.

https://tv-kalundborg.dk/--18814

Det kom også frem i februar, at tilbage i efteråret 2020 var der Boot Camp for deltagerne i X Factor, hvor de befandt sig på Dyrehøj Vingaard, Nyby Havn og Naturskolen på Røsnæs.

https://tv-kalundborg.dk/X-Factor-paa-Roesnaes

Midt februar blev front- og sundhedspersonale landet over vaccineret mod COVID-19, men flere oplevede bivirkninger med den nyeste vaccine, AstraZeneca-vaccinen. De var derfor nødt til at sygemelde sig et par dage, hvilket skabte problemer, da alt for meget personale måtte sygemelde sig på én gang. Det erfarede man også hos Kalundborg Sundheds- og Akuthus.

https://tv-kalundborg.dk/--18858

Arkivfoto: Jens Nielsen.

Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti indgik, i februar, valgforbund til kommunalvalget 2021, og pegede samtidig på nuværende viceborgmester Peter Jacobsen (DF) som kommende borgmester.

https://tv-kalundborg.dk/Peger-paa-Peter-Jacobsen-som-borgmester

Gruppe 5 i Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender er gruppen af særligt sårbare borgere. De blev, i februar, opfordret til at holde ekstra øje med en invitation til vaccinering i deres postkasse og e-Boks.

https://tv-kalundborg.dk/Vaccineinvitationer-paa-vej-til-gruppen-af-saerligt-saarbare-borgere-

Arkivfoto: Jens Nielsen.

Slut februar gjorde Region Sjælland trafikministeren opmærksom på, Sjælland står sammen om at få mere motorvej, kollektiv trafik samt styrke grøn omstilling i transporten. Ydermere at motorvejen til Kalundborg står først for.

https://tv-kalundborg.dk/--18917

Marts:

Arkivfoto: Jens Nielsen.

Det første containerskib anløber Ny Vesthavn i Kalundborg.

I begyndelsen af marts 2020 anløb det første containerskib nogensinde til Kalundborg Ny Vesthavn. To år tidligere anløb krydstogtskibet Magellan Ny Vesthavn, som det første skib, ved den 500 meter lange nye kaj. 

https://tv-kalundborg.dk/Billedserie-Historisk-anloeb-paa-Ny-Vesthavn

Man er nu i gang med at bygge en filial af Harald Nyborg på Stejlhøj i Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Opførelsen af en filial af Harald Nyborg begyndte i marts på Stejlhøj i Kalundborg. Varehuset skal åbne i 2021.

https://tv-kalundborg.dk/--18943

Strandhotel Røsnæs løb med titlen som Årets Badehotel.

Strandhotel Røsnæs blev i marts kåret til ’Årets Badehotel.’ Hvert år kårer OpdagDanmark landets bedste oplevelser inden for en række kategorier, bl.a. det bedste badehotel, og her løb Strandhotel Røsnæs altså med prisen i 2021.

https://tv-kalundborg.dk/badehotel

Den ene af etaperne i PostNord Danmark Rundt køres i Kalundborg Kommune.

I marts blev det meddelt, at når den 30. udgave af PostNord Danmark Rundt køres 10.-14. august 2021, bliver det med start i Struer og mål på Frederiksberg Allé. 780 kilometer venter rytterne fordelt på fem etaper, den ene af etaperne køres i Kalundborg Kommune.

https://tv-kalundborg.dk/--18953

Region Sjælland begynder at vaccinere i eget hjem

I marts begyndte man at vaccinere visse borgere i Region Sjælland i eget hjem. I tæt samarbejde med kommunerne kørte regionen  fra begyndelsen af marts ud til mere end 800 borgere i Kalundborg Kommune, der er sengeliggende eller ikke kan forlade sin bopæl, for at vaccinere i eget hjem.

https://tv-kalundborg.dk/--18960

Firmaet Oqema, som distruberer kemikalier til hele Norden, er flyttet ind hos Schultz Shipping på Kalundborg Havn. Arkivfoto: Jens Nielsen.

En af Danmarks største kemidistributører Oqema etablerede i marts distributionscenter i Kalundborg. Firmaet begyndte i Køge i 1999, og har siden opstarten beskæftiget sig med transport og distribution af kemikalier til hele Norden. 

https://tv-kalundborg.dk/En-af-Danmarks-stoerste-kemidistributoerer-er-rykket-til-Kalundborg

Købmand Peter Egebæk og Michael Skovgaard Rasmussen fra Meny i Kalundborg blev i marts nomineret til ’Hverdagens Helte’.

Købmand Peter Egebæk og Michael Skovgaard Rasmussen fra Meny i Kalundborg blev i marts nomineret til ’Hverdagens Helte’ af flere af deres kunder i supermarkedet. Det betød, at de var med i konkurrencen om at komme på et dansk frimærke, præcis som flere kongelige har fået æren tidligere.

https://tv-kalundborg.dk/Kalundborg-Koebmaend-paa-et-frimaerke-

Man vaccinerer nu de første borgere på Vaccinationscentret på Hareskovvej i Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Midt i marts blev den første borger vaccineret mod Covid-19 på vaccinationscentret på Hareskovvej i Kalundborg. Dermed var det nu muligt for borgerne i Kalundborg Kommune at blive vaccineret lokalt.

https://tv-kalundborg.dk/Vaccinationscenter-i-Kalundborg-er-nu-aabent

Et år med COVID-19

Den 11. marts 2021. var det præcis et år siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned for første gang grundet COVID-19. Danskerne, og dermed også kalundborgenserne, har på det tidspunkt altså levet et år med COVID-19 og alle de restriktioner, det har ført med sig.

https://tv-kalundborg.dk/--18992

I marts er man godt i gang med opførelsen af det bæredygtige Biomanufacturing Project House (BPH) i Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen.

I marts er man godt i gang med opførelsen af det bæredygtige Biomanufacturing Project House (BPH) i Kalundborg. Det første spadestik blev taget først i december 2020. Bygningen skal huse studerende, der gennemfører kandidatprojekter i samarbejde mellem industrien i Kalundborg og landets universiteter. Bygningen, der bliver på 1.535 kvadratmeter fordelt på to plan, forventes færdig i slutningen af 2021, og de første studerende begynder i starten af 2022. 

https://tv-kalundborg.dk/Nyt-uddannelses--og-forskningscenter-tager-form

Ny Skills butik i Høng.

Til april 2022 bliver der afholdt DM i Skills. Centrum for begivenheden bliver den nye Kultur- og Bevægelsespark i Høng og området omkring. I den forbindelse åbnede der en ny butik i Høng i foråret– nemlig en Skills butik, der har til formål at få flere unge til at søge en faglig uddannelse. 

https://tv-kalundborg.dk/xx-19053

Kalundborg Kommune tog miljøministerens udfordring op, og tilmeldte sig kommunedysten. 

Dansk natur har brug for mere plads. Derfor opfordrede miljøministeren alle danske kommuner til at deltage i en konkurrence frem mod 2022, hvor det gælder om at finde de vildeste idéer til fordel for den vilde natur. Kalundborg Kommune tog miljøminister Lea Wermelins udfordring op, og tilmeldte sig kommunedysten. 

https://tv-kalundborg.dk/--19100

Her er området som AP Ejendomme vil udvikle de kommende år med mange spændende nye boliger. 

I slutningen af marts inviterede Kalundborg Kommune til borgermøde om Kalundborg midtby. Et Byudviklingsprojekt, der er inddelt i fire delområder. Det store ambitiøse projekt præsenteres på et virtuelt borgermøde d. 7. april.

https://tv-kalundborg.dk/Borgermoede-om-kaempe-byudviklingsprojekt

Ny forening har set dagens lys – ’Kattegatforbindelsen – JA TAK’

Modstandere af en eventuel Kattegatforbindelse har dannet foreninger i Kalundborg, på Samsø og i Jylland, men i marts blev det meldt ud, at der nu også kommer en forening, der siger ja tak til en Kattegatforbindelse. Der er stiftende generalforsamling i april. Foreningen ønsker at fremme realiseringen af en fast broforbindelse mellem Østjylland og Vestsjælland. 

https://tv-kalundborg.dk/Ny-forening-til-stoette-for-en-Kattegatforbindelse

Loftsventilatorer sikrer bedre indeklima, lavere energiforbrug og smittefri luft. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Loftsventilatorer sikrer bedre indeklima, lavere energiforbrug og smittefri luft. I marts kunne man berette om, at Høng Hallen var første sted i landet, hvor en ny dansk opfindelse blev sat i drift. Høng Hallen fik nemlig monteret Nordicco’s nye store desinficerende loftsventilatorer, der bærer navnet Nordic Light™, og som er opkaldt efter Nordlyset.

https://tv-kalundborg.dk/Kalundborg-gaar-forrest-i-kampen-mod-luftbaaren-smitte

 

Del