Amerikanske soldater giver masser af liv og omsætning

Det er ikke kun butikker, restauranter og barer som har haft glæde af soldaterne, en række andre lokale firmaer får også glæde af krigsskibets besøg.

Amerikanske soldater giver masser af liv og omsætning Skibsagent Simon Rohde Nielsen og administrerende direktør Gustav Jakobsen fra Schultz Shipping A/S har masser af opgaver for det amerikanske krigsskib som er anløbet Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Tirsdag morgen anløb det amerikanske krigsskib USS Gunston Hall Kalundborg Havn. Og med godt 600 soldater ombord har det givet masser af liv og omsætning i Kalundborg.

Udover turister i gaderne i Kalundborg summer det også med liv af amerikanske soldater fra det amerikanske krigsskib som, frem til tirsdag i næste uge, skal have udført en række reparationer på skibets kølesystem.

”I første omgang fik vi oplyst, at der var omkring 400 soldater ombord, men det viser sig at tallet faktisk er tæt på 650, heraf er 1/3 kvinder,” fortæller Simon Rohde Nielsen, som er skibsagent hos Schultz Shipping A/S, Kalundborg, der er agent for skibet under opholdet.

”De mange soldater har givet rigtigt meget liv i Kalundborg, jeg var ude og spise tirsdag og var eneste dansker på restauranten, resten var amerikanske soldater, og sådan var det også alle andre steder i byen, og jeg har også set masser af de amerikanske soldater med indkøbsposer fra lokale forretninger,” fortsætter Simon Rohde Nielsen.

Det store rykind af amerikanere betød fx, at Domino’s Pizza måtte indkalde ekstra medarbejdere for at kunne følge med efterspørgslen.

Det er ikke kun butikker, restauranter og barer som har haft glæde af soldaterne, en række andre lokale firmaer får også glæde af krigsskibets besøg.

”I Kalundborg kan vi tilbyde det hele, vi har industri, dybt vand, service, infrastruktur, et kæmpe netværk som kan få tingene til at virke og vi har en lang række af lokale samarbejdspartnere som i alt kommer til at omsætte for flere millioner kroner mens USS Gunston Hall gæster Kalundborg,” fortæller Gustav Jakobsen, administrerende direktør hos Schultz Shipping A/S.

Top Gun i Kino

Flere af de amerikanske soldater har også rettet henvendelse til Kino Den Blå Engel fordi de gerne vil se Top Gun2 og derfor bliver der nu arrangeret en specialforestilling for de soldater som er interesseret.

”Vi har fået flere henvendelser fra soldaterne, så nu arrangerer vi en forestilling i den store sal hvor der er plads til knapt 300, kun for de amerikanske soldater på lørdag kl. 17,” fortæller biografejer Brian Sønder Andersen.

Klager over larm

Det amerikanske krigsskib USS Gunston Hall kom fra København hvor det har ligget i en uges tid, men grundet pladsmangel på kajplads måtte krigsskibet forlade København og valget faldt så på Kalundborg.

”Alle kajanlæg var booket til krydstogtskibe, derfor blev krigsskibet nødt til at finde en anden havn hvor reparationen kunne gøres færdig, og da Kalundborg ligger godt logistisk i forhold til at skulle videre i verden blev Kalundborg valgt,” fortæller Simon Rohde Nielsen.

Det er dog ikke alle som er glade for, at USS Gunston Hall har anløbet Kalundborg Havn, mest på grund af støj fra skibets generatorer.

”Med vindstille og godt vejr hvor alle sidder ude og har alle vinduer åbne, så er der mange som har hørt skibets generatorer, og Kalundborg Havn har da også modtaget en række klager. Skibet har en generator i hver side af skibet og vi har nu fået dem til kun at bruge den generator ind mod kajen, på den måde skulle støjniveauet blive sænket betragteligt,” fortæller Gustav Jakobsen.

Del