Amerikansk krigsskib har genereret millionomsætning lokalt

USS Porter har nu forladt Kalundborg Havn. Mange lokale virksomheder har haft en god omsætning ud af besøget.

Amerikansk krigsskib har genereret millionomsætning lokalt
USS Porter (DDG-78) en Arleigh Burke-klasse destroyer i den amerikanske flåde, anløb Kalundborg Havn den 2. april. I går onsdag sejlede krigsskibet videre efter en række mindre reparationer. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Kalundborg Havn og en række lokale virksomheder har fået en god omsætning efter besøget af det amerikanske krigsskib USS Porter. Krigsskibet forlod Ny Vesthavn onsdag sidst på eftermiddagen.

USS Porter (DDG-78) en Arleigh Burke-klasse destroyer i den amerikanske flåde, anløb Ny Vesthavn i Kalundborg den 2. april for at få foretaget en række mindre reparationer ombord.

Onsdag sidst på eftermiddagen, efter 10 dage ved kaj i Kalundborg, var det 155 meter lange krigsskib klar til at sejle videre ud i verden, så med hjælp fra to Svitzer slæbebåde og en lods fra Danpilot, blev USS Porter trukket ud fra kajen og satte derefter kursen ud af Kalundborg Fjord ved 17.15 tiden.

Selv om Kalundborg Havn ikke får havnepenge for at have krigsskibet liggende, så har de mange reparationer ombord genereret en millionomsætning lokalt.

”Det er gået helt efter planen, Kalundborg Havn har leveret en række serviceydelser, bl.a. har vi stillet kran og kranfører til rådighed otte timer hver dag, så der er tale om en god omsætning, så ganske fornuftigt set for havnens side,” fortæller havnedirektør Bent Rasmussen.

Der har været sat to shuttlebusser ind hver dag som har kørt mellem Ny Vesthavn og Kalundborg centrum, Obel Transport har haft flere lastbiler i gang, et vagtfirma har været på opgaven og et dykkerfirma har haft opgaver på det amerikanske krigsskib.

Men også de mindre forretninger i Kalundborg har haft glæde af de 300 soldaters besøg, dog ikke så meget som da USS Gunston Hall besøgte Kalundborg sidste sommer med godt 700 soldater ombord.

”Vi har haft besøg af flere soldater fra krigsskibet, men ikke i nærheden af sidste gang hvor de nærmest væltede os, men det var også midt i byfesten, men dem som har besøgt os har opført sig eksemplarisk, de var tørstige og glade, så vi tager gladelig imod dem hvis der kommer flere amerikanske soldater,” fortæller Morten Nystrup, indehaver af værtshuset Kontoret.

Mange af soldaterne har også brugt tiden på at se en god film i Kino Den Blå Engel.

”Vi har haft en hel del soldater som har set flere forskellige film, så det er helt fint, dem vil vi gerne have flere af. Vi har bl.a. fået fat i et par film som ellers ikke var på vores program, men som passede til soldaterne,” fortæller Brian Sønder Andersen, indehaver af Kino Den Blå Engel.

De unge amerikanere har også skabt liv i restauranter og butikker rundt omkring i byen, oplyser handelsstandsforeningen Vores Kalundborg.

Del