Alger i trivsel, gylle som drivsel
Hele fredagen har Absalons campus i Kalundborg summet af spænding, forventning og innovativ energi fra fremtidens biotektalenter, der har kæmpet om titlen som vindere af Biotekmesterskaberne 2024
Det var 3.g fra Vestjysk Gymnasium, der vandt Biotekmesterskaberne 2024 med deres projekt, der imponerede både dommere og klassekammerater. Projektet, med titlen “Alger i trivsel, gylle som drivsel” havde til formål af afdække, hvordan man ved hjælp af ammoniakfordampningen fra bl.a. gylletanke kan fremstille alger, der kan bruges i kvægfoder og dermed undgå N-deposition på nærliggende heder og andre sårbare naturarealer.
Hele fredagen har Absalons campus i Kalundborg summet af spænding, forventning og innovativ energi fra fremtidens biotektalenter, der har kæmpet om titlen som vindere af Biotekmesterskaberne 2024. Over 220 gymnasieelever fra hele Danmark har præsenteret deres visionære projekter, som tilbyder bioteknologiske løsninger på nogle af samfundets store miljø- og bæredygtighedsmæssige udfordringer.
Imponerende niveau ved Biotekmesterskaberne 2024
“Vi så et enormt højt niveau for alle tre finalegrupper, som havde imponerende forsøgsdesign og en stor forståelse af fagbegreber. Alle tre grupper var meget overbevisende i deres måde at visualisere og præsentere deres proces på, men der hvor vindergruppen skilte sig ud, var bl.a. for deres meget nærværende og lokale problemstilling, som nemt lader sig skalere både nationalt og globalt ift. Co2 udledning og iltsvind,” lyder det fra finaledommerpanelet bestående af Lulu Harms Larsen, Fermhub Zealand, Christoph Knuf, Novo Nordisk og Jesper Stensbo Knudsen, Professionshøjskolen Absalon.
På scenen var vinderholdet fra Vestjysk Gymnasium repræsenteret af Anne Line Bech Petersen, Rebekka Amitzbøll Jensen, Aleksander Hammeraa Knudsen og Magnus Sundberg Lauridsen og herudover bestod gruppen af Hanne Kjær Kold og Leah Grysbæk. “Det var været motiverende at have et mål at arbejde frem mod og selv at få lov at vælge hvilket relevant problem vi ville arbejde med, selv lave forsøgsopstillinger mv. Det var også spændende at tale med virksomhederne, der havde mange gode spørgsmål, og det er dejligt, at vi nu kan tage hjem med en god følelse af at have opnået noget,” forklarer Aleksander og Magnus om deres deltagelse i Biotekmesterskaberne.
Udover æren, får vinderne også en præmie på 10.000 kr. Aalborg HTX løb med både 2. og 3. præmien på hhv. 5.000 kr. og 2.000 kr. for projekterne “Fremstilling af fetaost med alternativ mælk” og “Bæredygtig produktion af farvestof”.
Relevant initiativ for virksomhederne
Gymnasieeleverne havde under Biotekmesterskaberne mulighed for at opleve en messe fyldt med biotekvirksomheder fra Kalundborg og omegn. Her kunne de få indblik i, hvordan deres interesse for bioteknologi kan omsættes til konkrete uddannelses- og karrieremuligheder i fremtiden.
Blandt de deltagende virksomheder var Lundbeck, som både bidrog med en case og en stand, hvor eleverne kunne høre mere om virksomhedens arbejde.
”Kalundborg er i rivende udvikling, og selvom vi hører til i Odsherred, er det stadig yderst relevant for os at deltage. Vi har ligesom industrien i Kalundborg et stort behov for kvalificeret arbejdskraft. Det er derfor vigtigt at gøre de unge opmærksomme på de mange spændende uddannelses- og karrieremuligheder, der findes her i området. Vi har brug for flere dedikerede talenter med interesse for bio- og naturvidenskab, og ved at støtte dem tidligt kan vi være med til at sikre en stærk fremtidig talentbase,” siger Klaus Haurballe Olesen, Director for Chemical Engineering & maintenance.
Biotekmesterskaberne udvider elevernes uddannelses- og karriereperspektiv
For gymnasieeleverne er Biotekmesterskaberne en unik mulighed for at perspektivere den teoretiske læring i klasselokalet til praksisnære anvendelser. Deltagelsen giver eleverne indsigt i, hvordan bioteknologisk viden bruges i virkelighedens produktionsmiljøer, og Kalundborg er som landets bioteknologiske centrum et oplagt sted at opleve denne forbindelse. Med de mange biotekvirksomheder i byen får eleverne mulighed for at se, hvordan deres faglige viden kan føre til konkrete løsninger på virkelige problemstillinger – og måske inspirere til en fremtidig karriere i branchen. Desuden er Biotekmesterskaberne med til at udvide elevernes blik for uddannelsesmuligheder udenfor de klassiske uddannelsesbyer.
“Biotekmesterskaberne er en helt oplagt mulighed for at åbne elevernes øjne for, at der er andre muligheder end København, når det kommer til deres fremtidige uddannelsesvalg. Det handler om at så et frø, så alle muligheder er åbne og vi får præsenteret dem for en bred vifte af studiemiljøer og karriereveje”, udtaler Anne Holt Müller, Gymnasielærer i biologi, kemi og biotek fra Christianshavns Gymnasium.
Biotekmesterskaberne afholdes på Absalon sammen med partnere i hele Biotekbyen, som huser nogle af Skandinaviens største bioteknologiske produktionsvirksomheder. Eventet tiltrækker hvert år både virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der ser værdien i at inspirere og rekruttere fremtidens bioteknologiske talenter.
Conni Simonsen, Campuschef på Absalon og Centerchef for Engineering & Science, tilføjer: ”Det tætte samarbejde her i Biotekbyen mellem uddannelsesinstitutioner og industrien er unikt. Det er et stærkt fundament, der hjælper med at sikre en fremtidig generation af specialister og talenter inden for bioteknologi.”