Åbent brev til borgmester og kommunalbestyrelse i Kalundborg Kommune samt Novo Nordisk.

Åbent brev til borgmester og kommunalbestyrelse i Kalundborg Kommune samt Novo Nordisk.

Læserbrev: Åbent brev til borgmester og kommunalbestyrelse i Kalundborg Kommune samt Novo Nordisk. 

Kære borgmester, politikere og Novo Nordisk i Kalundborg.

I efteråret 2021 flyttede vi til Kalundborg og overtog en landejendom lidt udenfor Kærby. Vi havde solgt vores hus i hovedstaden og drømte om at bo på landet med god plads i rolige omgivelser tæt på naturen og dyrelivet. 

Vi har været glade for at flytte til Kalundborg, der har mange smukke steder, og vores møde med kalundborgenserne har også været meget positivt. Vi oplever generelt en venlighed og imødekommenhed, som vi ikke på samme måde har været vant til i storbyen, og det er f.eks. dejligt, at vi hilser på hinanden på gåturen, selvom vi ikke kender hinanden. 

Desværre vidste vi ikke, at kommunen kort tid efter vores underskrift på købsaftalen, og nogle måneder inden vi overtog ejendommen, sendte en ny kommuneplan i høring, hvor bl.a. vores område blev udlagt til industri. Det fandt vi først for alvor ud af til en generalforsamling i landsbylauget i 2023, hvor vi blev bekendt med, at Novo Nordisk var ved at opkøbe ejendomme og grunde tæt på os. Det blev vi temmelig overraskede over at høre og har efterfølgende fået nærstuderet den seneste kommuneplan, som først kom efter vores køb. Her kan vi se, at hele vores grund er overtegnet som kommende erhvervsområde.

 

Vi står nu i den situation, at vi reelt ikke ved, om vi er købt eller solgt. Med Novos opkøb af grunde tæt på os kan vi måske inden længe se industri skyde op, hvor vi før havde udsigt til det åbne landskab. Vi ved det ikke. Vi ved heller ikke, om eller hvornår det bliver vores tur, og kommunen eller Novo kommer og banker på vores dør for at opkøbe. Hvis vi havde boet på ejendommen i en årrække, havde vi måske læst skriften på væggen og vidst, at der var noget under opsejling og at det var tid til at sælge. Men vi vidste ingenting, da vi købte ejendommen for at nyde livet på landet. 

Det har i høj grad dæmpet vores glæde over at bo her at vores nærmiljø og egen grund skal omdannes til industriområde, og vi samtidig heller ikke ved, hvordan vi står. Skal vi fortsætte arbejdet med istandsættelse og beplantning med det i baghovedet, at vi måske ikke kommer til at få glæde af det, og det dermed er spildte penge og kræfter, fordi grunden bliver eksproprieret af kommunen? Eller burde vi skynde os at sætte ejendommen til salg med udsigten til at vi måske snart bor i et industriområde og vel vidende, at det måske kan blive svært at sælge og svært at få den samme pris, som vi selv gav? Man kan roligt sige, at vi føler os temmelig bondefangede over at købe en ejendom, som kommunen allerede inden vores overtagelse havde planlagt at udlægge til industri. 

Vi kunne ønske, at kommunen havde været mere åben om planerne for industriudvidelsen især i forhold til de få ejendomme i det berørte område, der var til salg i den periode. På den måde kunne man undgå, at intetanende købere overtog nogle grunde og ejendomme, hvor kommunen har planer om industri. Vi ved godt, at det sikkert er spillets regler, når man køber og sælger ejendomme, men det føles på ingen måde retfærdigt, at vi som nytilflyttere er havnet i den klemme. 

Vi vil derfor gerne spørge kommunens borgmester, politikere og Novo Nordisk om jeres mening i forhold til den situation, vi står i. Har I nogle gode råd til os, og kan vi få nogle konkrete oplysninger om de fremtidige planer for området - både i forhold til de grunde tæt på os, der allerede er opkøbt af Novo, og i forhold til vores egen grund og ejendom? 

Med venlig hilsen 

Jørgen og Britta Steen

Tingvejen 48

Del