66 år gamle kloakrør kan give trafikgener og en fæl lugt

"Vi frygter reelt at de som minimum vil begynde at stoppe til og i værste tilfælde kollapse"

66 år gamle kloakrør kan give trafikgener og en fæl lugt
Bart van der Sprong, seniorprojektleder hos Kalundborg Forsyning, viser her 'strømpen' som trækkes gennem kloakrørene, og hvordan den ser ud når den er hærdet og røret bliver som nyt. Arkivfoto: Jens Nielsen

Kalundborg Forsyning er i fuld gang med at ’strømpefore’ kloakker, der synger på sidste vers. Det drejer sig om Lundevej, Lunderenden, Lundevænget og Strandvænget, hvor man frem mod jul kan opleve afspærringer og ufremkommelig trafik.

Ligesom ’vor mor’ forede sokkerne og stoppede hullerne frem mod jul, således er Kalundborg Forsyning nu i gang med det samme for flere af byens gamle kloaker.

”Det er ikke en helt tosset sammenligning,” griner Bart van der Sprong, seniorprojektleder hos Kalundborg Forsyning.

”Sidste år renoverede vi Strandstien og nu er tiden simpelthen kommet til de omkringliggende områder, hvor kloakkerne er i meget ringe stand. Vi frygter reelt at de som minimum vil begynde at stoppe til og i værste tilfælde kollapse, og det er der ingen, som ønsker, skulle jeg ellers hilse og sige.”

Renoveringen af kloakrørene, hvoraf de ældste er fra 1956, er en relativ elegant løsning ifølge Bart van der Sprong. I stedet for at grave kloakrørene op og lægge nye i jorden, vælger man simpelthen at ’strømpefore’ dem.

Metoden indebærer en ’strømpe’ af glasfiber, som presses gennem kloakrøret og derefter hærdes med damp og UV-lys. Derefter er kloakrøret helt som nyt igen.

Minimale gener
’Strømpeforingen’ vil ikke være helt uden gener. Flere af de berørte veje kan allerede nu opleve gravearbejde eller afspærringer, men det skulle, næsten også, være det.

”Hvis vi skulle have lagt helt nye kloakker, havde det været et enormt og langt mere omfangsrigt arbejde,” siger Bart van der Sprong og fortsætter.

”Selvfølgelig vil der være trafikale gener, men vi håber at holde det til et minimum. Det skal dog siges, når vi skal hærde ’strømperne’ kan der opstå en fæl lugt. Det er ufarligt for både dyr og mennesker, men derfor kan det godt lugte virkelig dårligt alligevel. Derudover er det arbejde i døgndrift, da man ikke kan holde pause midtvejs i en ’strømpeforing’, så der kan være støjgener. Men vi knokler, så vi kan blive færdige før jul.”

Aktuelt vil der ikke blive lukket for kloakken, mens arbejdet med strømpeforingen står på.

Del