60.000 kalkuner skal aflives

Hele besætningen skal nu aflives, et arbejde som starter tirsdag, oplyser Fødevarestyrelsen.

60.000 kalkuner skal aflives Restriktionszonen rækker langt ind i Kalundborg Kommune.

Af Jens Nielsen

60.000 kalkuner på en farm ved Ruds Vedby skal aflives grundet smitsom fugleinfluenza. Restriktionszone rækker langt ind i Kalundborg Kommune. 

Knapt hundrede kalkuner i en kalkunfarm med 60.000 kalkuner ved Ruds Vedby er de seneste dage døde efter smitte med fugleinfluenza. Fuglene er døde af den dødelige og meget smitsomme H5N1. Derfor skal hele besætningen nu aflives, et arbejde som starter tirsdag, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.​

Restriktionszoner

Som følge af smitteudbruddet i kalkunfarmen har Fødevarestyrelsen allerede mandag oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede kalkunfarm ved Ruds Vedby. I restriktionszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Restriktionszonen rækker langt ind i Kalundborg Kommune, både Gørlev, Høng og hele Tissø ligger inden for zonen.

Opgaven med at aflive og køre de mange tusinde kalkuner til destruktion forventes påbegyndt tirsdag og kommer til at tage flere dage. Arbejdet bliver udført i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når opgaven er afsluttet, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med kalkuner, oplyser Fødevarestyrelsen.

Fjerkræejere har pligt til at forebygge smitte

Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

Del