450 meter lang allé er genskabt

450 meter lang allé er genskabt Selve indvielsen af den nye flotte allé var lagt i hænderne på borgmester Martin Damm som fik æren af, at fjerne klædet fra en stor sten hvorpå der var en plade som fortæller om den nye allé. Foto: Jens Nielsen

Tekst og foto af Jens Nielsen

Avnsøgaards Allé ved Gl. Svebølle har igen fået en allé bestående af 81 flotte storbladede lindetræer. Mandag eftermiddag blev alléen indviet.

Avnsøgaards historie går tilbage til 1231 og var frem til 1661 kongelig jagtejendom for 23 monarker.

I mange år har den store gård trængt til en kærlig hånd indtil ægteparret Louise og Andreas Hastrup overtog stedet i slutningen af 2019.

Siden er der i den grad blevet rettet op på Avnsøgaard så hele området i dag fremtræder flot og indbydende. Der er revet bygninger ned, der er blevet ændret på bygningsmassen, alle bygninger er malet og senest er den gamle 450 meter lange allé blevet genskabt.

Til stedet hører også Avnsø gamle Kirke der blev bygget mellem 1420 – 1550 og nedlagt i 1934, og bliver nu kun brugt ved særlige lejligheder.

 ”Vi er meget beviste om den historie, som ejendommen og kirken har, og vi gør i disse år vores for at Avnsøgaard igen kommer til at løfte sig som et lokalhistorisk fyrtårn, der er værd at besøge også for de kommende generationer,” fortæller Andreas Hastrup, som sammen med sin hustru Louise havde inviteret til indvielsen af den helt nye allé mandag eftermiddag.

Alléen på Avnsøgaard Allé er genskabt med støtte fra Gotfred Birkedal Hartmanns Familiefond og de 81 fem meter høje storbladede lindetræer er fundet hos en planteskole i Københavnsområdet.

”Der var jo en allé som måske var 150 år gammel og var mere eller mindre i opløsning og med kun få træer tilbage. Sådan en allé har en udløbsdato og den har været færdig i mange år, men nu har vi fundet de rigtige træer og fået genetableret alléen, så den kan stå i mindst 150 år,” fortæller skovfoged Kristian Bodal-Lauridsen, som har stået for arbejdet med at finde de nye træer til alléen og få dem plantet.

”Både alléen og hele området er et perfekt udflugtsmål, vi har nemlig ikke noget imod at folk kommer forbi og kigger, det må de meget gerne,” fortæller Andreas Hastrup.

Selve indvielsen af den nye flotte allé var lagt i hænderne på borgmester Martin Damm som fik æren af, at fjerne klædet fra en stor sten hvorpå der var en plade som fortæller om den nye allé

Del