40 år som en af hverdagens helte

”I dag må man gerne sige fra, da jeg startede i brandvæsenet, kunne man bare få en bajer mere, så var det glemt, sådan er det heldigvis ikke mere"

40 år som en af hverdagens helte Per Hasselbalch har 40-års jubilæum som brandmand ved Kalundborg Brandvæsen, nu Vestsjællands Brandvæsen. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Den 1. januar kan Per Hasselbalch i Kalundborg fejre 40-års jubilæum som deltidsbrandmand. Meget har ændret sig siden han startede som brandmand i 1982.

En storbrand i en gammel mølle på Møllevej i Kalundborg (der hvor Rema 1000 på Slagelsevej i dag er beliggende) blev vejen ind i brandvæsenet for Per Hasselbalch. Det er nu 40 år siden, og han har ingen planer om at stoppe.

”Dengang arbejdede jeg på Kalundborg Forsyning på Slagelsevej, og så brændte møllen på Møllevej, så kunne vi jo lige smutte hen og kigge på branden, og der blev jeg bidt af det, gløderne dryssende ned om ørene på brandmændene, det var spændende, så det var det som gjorde at jeg søgte ind som brandmand og blev så ansat 1. januar 1982,” fortæller 63-årige Per Hasselbalch.

Som deltidsbrandmand har man vagt hver anden uge hele året rundt. Man skal kunne være fremme på stationen inden for fem minutter. Brandmanden passer sit almindelige job i dagtimerne, og skal så helt kunne løbe når der kommer en brandmelding, sådan har det været for Per Hasselbalch i 40 år, og det kræver et godt familieliv.

”Familien derhjemme er lige så meget brandmand, og det har ikke altid været lige populært at løbe til ildebrand med hele huset fuld af gæster, men det er en del af jobbet, og hun taler da stadigvæk til mig,” griner Per Hasselbalch.

40-års jubilaren har prøvet næsten alt inden for brandslukning i de 40 år, og er i dag holdleder og samtidig stationsleder for brandstationen i Kalundborg under Vestsjællands Brandvæsen.

Blev firet ned på dækket fra en helikopter

Flere store brande husker Per Hasselbalch helt tydeligt selv om det er mange år siden, bl.a. storbranden i carmen bygningerne som varede flere dage, og storbranden hos Avista Oil står også helt tydeligt i hukommelsen. Per husker også en brand i et stort skib på Kalundborg Fjord, hvor brandfolkene blev fløjet med helikopter til skibet og firet ned på dækket, og så er udkald til færdselsuheld med dødelig udgang også noget af det som sætter sig i hukommelsen.

Man skal være lidt tosset

Det naturlige spørgsmål er, hvorfor bliver man ved i 40 år?

”Fordi man er lidt tosset, der er nok en brist,” griner Per Hasselbalch, og fortsætter, ”det ene år tager det andet og jeg kan godt lide at være her, ikke mindst på grund af kammeratskabet, faktisk er vi 13 brandmænd på stationen i Kalundborg som har været her i mere end 25 år."

Der er selvfølgelig sket meget med både udstyr og måden opgaverne bliver løst på, ikke mindst sikkerheden er der mere fokus på end for 40 år siden.

”Vores røgdykkerudstyr vejer væsentligt mindre i dag, vi har meget bedre hjelme og ikke mindst vores branddragter er væsentligt bedre i dag, de er faktisk så gode, at man faktisk godt kan have shorts og en T-shirt på når man kravler ind i et hus omspændt af flammer, hvor der kan være omkring 200 grader varmt,” fortæller Per Hasselbalch.

Du kan bare få en bajer mere

En af de ting som også har ændret sig meget gennem de 40 år er, hvordan man tackler de svære situationer.

”I dag må man gerne sige fra, da jeg startede i brandvæsenet, kunne man bare få en bajer mere, så var det glemt, sådan er det heldigvis ikke mere, i dag findes der ikke en øl på stationen, og vi er blevet meget bedre til at snakke om de svære situationer, ligesom der tilbydes professionelt hjælp hvis man ønsker det,” fortæller Per Hasselbalch.

Per Hasselbalch skulle have været hædret for sin 40-årige indsats som en af hverdagens helte, til den årlige nytårsparole i januar, men den er aflyst grundet coronarestriktioner, så det bliver på et senere tidspunkt.

Del