40 år med Kalundborg Bådebyggeri

Indehaver af Kalundborg Bådebyggeri Henry Slots har solgt bygningerne på havnen og flyttet inventar og maskiner til en hal på Gl. Nyrupvej i Kalundborg. Den 31. august er der reception i Maritimt Værksted i Havneparken i anledning af 40-års jubilæet.

Siden 1981 lå Kalundborg Bådebyggeri i et hjørne af Østhavnen. Undervejs udvidet med butik og årefabrik. I 2019 var det slut. Siden er bygningerne revet ned, ophalersporet er sløjfet og en ny virksomhed har etableret sig.

Som virksomhed eksisterer Kalundborg Bådebyggeri dog stadig. I en hal på Gl. Nyrupvej 67.

Og indehaver Henry Slots er stadig aktiv i sit fag.

Den 1. september i år kan han markere Kalundborg Bådebyggeris 40-års jubilæum, og det vil ske i maritime omgivelser i Havneparken. Maritimt Værksted lægger lokaler til. Der holdes reception den 31. august fra klokken 13.

Opgaverne væltede ind

Henry Slots, der blev udlært som bådebygger i Havnsø, var ansat i Kalundborg Marineservice, men da der kom en stor opgave med renovering af den kommunale projektskonnert “Nordlys”, besluttede han, sammen med en kollega at starte eget ApS.

Et års tid senere gik han dog solo og købte makkerens anparter.

Samtidig begyndte opgaverne at vælte ind, som Henry udtrykker det. Dengang var der stadig fiskerbåde i Kalundborg, og mange af fiskerne var faste kunder med små og store opgaver, og snart måtte der ansættes svende, og senere blev der også mulighed for at tage lærlinge ind.

Lystbåde afløste fiskerbåde

Kalundborg Bådebyggeri blev efterhånden kendt for, at her kunne man få lavet alt, hvad der har med skibe, store og små, at gøre. Da fiskerne faldt fra, kom lystsejlerne til, og midt i firserne en butik med maritimt udstyr samt fabrikation af årer og padler.

Henry Slots fortæller, at der for alvor kom gang i produktionen af årer, da DSB-færgerne Ask og Urd havde været på værft i Polen, og alle redningsbådenes årer var forsvundet på mystisk vis.

Stadig forhandler af Bukh motorer

Med de 40 år er det dog ikke slut med Kalundborg Bådebyggeri. Inventar og maskiner fra havnen er flyttet til hallen på Gl. Nyrupvej, hvor der også stadig er restlager fra marinebutikken. Henry Slots er for tiden ved at indrette en ny servicebil, så han kan komme rundt på havnene, når kunderne ringer. Han er også stadig forhandler af de røde Bukh marine motorer, der produceres i Sønderjylland.

Drømmen blev realiseret

I tilbageblik startede det hele i 1950 på Øgården på Nexelø i en søskendeflok på fem. Faderen mente, han skulle overtage gården, men sønnen var mere til det maritime, og efter skoleophold i København fik han læreplads som bådebygger i Havnsø. Udover at gøre håndværket til sin levevej har der også været tid til at realisere drømmen om eget sejlskib. 10 år og mange timer efter fyraften tog det at bygge “Karoline”, en 30 fods klinkbygget sejlbåd, og dertil blev han og hustruen Alice også ejere af minifiskekutteren “Fut”, så de i mange år har kunnet vælge mellem motor eller sejl, når de skulle en tur på vandet.

Del