2 ud af 3 overser symptomer

Det sker i forbindelse med den nationale lungedag, den 16. november, hvor der vil være en række arrangementer rundt om i landet, hvor man kan få tjekket sine lunger, blandt andet i Kalundborg.

2 ud af 3 overser symptomer
Lungeforeningen sætter i en ny kampagne fokus på, at 2 ud af 3 danskere overser symptomer på lungesygdom.

kontakt@tv-kalundborg.dk 

Lungeforeningen sætter i en ny kampagne fokus på, at 2 ud af 3 danskere overser symptomer på lungesygdom. Det sker i forbindelse med den nationale lungedag, den 16. november, hvor der vil være en række arrangementer rundt om i landet, hvor man kan få tjekket sine lunger, blandt andet i Kalundborg.

Hvis bilen hostede, hev efter vejret eller havde en hvæsende lyd, ville man gøre noget ved det, og få den på værksted. På tilsvarende vis, skal lungerne til tjek hos lægen, når man over længere tid hoster, man hiver efter vejret eller har en hvæsende vejrtrækning. Det er budskabet i Lungeforeningens nye kampagne Hiv, Host, Hvæs, som i øjeblikket ruller på de sociale medier og sætter fokus på symptomerne på lungesygdom.

2 ud af 3 af de danskere, der har symptomer på lungesygdomme, reagerer ikke på dem, viser en undersøgelse Epinion har lavet for Lungeforeningen. De går ikke til lægen og undskylder symptomer med, at de er blevet ældre eller er kommet i dårlig form, og det er rigtigt uheldigt.

”Lungesygdomme kan behandles – og jo før jo bedre. Når man får konstateret en lungesygdom, kan medicin og ændringer i livsstil hjælpe til, at man får det bedre og sygdommen bremses. Desværre hører vi ofte, at mennesker med kroniske lungesygdomme først kommer i behandling, når de får meget svært ved at klare hverdagen på grund af deres vejrtrækningsproblemer, og her er effekten af behandlingen mindre. Derfor er det så vigtigt, at man reagerer på symptomerne i tide og kontakter sin læge. Hos lægen kan du hurtigt få lavet en undersøgelse af lungerne, som kan vise om man har en kronisk lungesygdom. Lungedagen, den 16. november, er en anden oplagt mulighed for at få tjekket sine lunger, hvis man er det mindste i tvivl,” siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

I Kalundborg kan man den 16. november fra kl. 14 -16.30 få tjekket lungefunktionen i Aktivitetscenter Munkesøen på Esbern Snaresvej 55. Herudover kan man også få vejledning, f.eks. til kost, rygestop eller træning. Lungedagen finder sted hvert år, hvor Lungeforeningen i samarbejde med sundhedsprofessionelle over hele landet bl.a. tilbyder lungetjek til danskerne.

Du kan hurtigt lave en hurtig test af, om du har symptomer på lungesygdom på kampagnens hjemmeside: www.pustnu.dk  På Lungeforeningens hjemmeside kan du se, hvor du kan få målt din lungefunktion: www.lunge.dk/lungedag  

Fakta om lungesygdomme

Omkring 700.000 danskere lever med en lungesygdom i Danmark, men alt for mange ved det ikke. De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL.

Der findes også en lang række mere sjældne lungesygdomme som lungefibrose, Alfa-1 antitrypsin mangel og bronkiektasier. Udfordringen ved kroniske lungesygdomme er, at symptomerne kan virke harmløse eller bortforklares med dårlig form eller alder.  Få mere viden om lungesygdomme på www.lunge.dk  og www.sundhed.dk.

Fakta om KOL

KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres.

Både mænd og kvinder rammes af KOL. I Danmark anslås det at ca. 400.000 har KOL, men ca. halvdelen ved det ikke. KOL er én af de hyppigste dødsårsager i Danmark, og i gennemsnit dør 9 mennesker på grund af KOL hver dag.

KOL kan ikke helbredes, når man først har sygdommen. Men man kan mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, være fysisk aktiv og tage inhalationsmedicin. Jo før man opdager KOL og bremser faldet i lungefunktion, jo bedre. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes.

Del