16-årig tiltalt for at tilslutte sig nynazistisk gruppe

Nu har politiet har færdiggjort efterforskningen af den nu 16-årig drengs tilslutning til den højreradikale gruppe Feuerkrieg Division (FKD).

16-årig tiltalt for at tilslutte sig nynazistisk gruppe
En tidlig torsdag morgen i april rykkede kampklædte betjente ind i et hus i Høng. Adressen blev ransaget, og en ung mand blev anholdt. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Anklagemyndigheden har vurderet, at der er grundlag for at rejse tiltale mod en 16-årig dreng, der er mistænkt for at have tilsluttet sig en nynazistisk gruppe. Den 7. april i år blev en dengang 15-årig anholdt ved en stor politiaktion i Høng. På daværende tidspunkt blev han sigtet for at have ladet sig hverve og at hverve andre til terror.

En tidlig torsdag morgen i april rykkede kampklædte betjente ind i et hus i Høng. Adressen blev ransaget og en ung mand blev anholdt, mens en kammerat blev anholdt på en anden adresse i samme område.

De to unge drenge blev begge sigtet efter paragraf 114c, der drejer sig om at lade sig hverve eller at hverve en eller flere personer til at begå eller fremme terrorhandlinger.

Nu har politiet har færdiggjort efterforskningen af den nu 16-årig drengs tilslutning til den højreradikale gruppe Feuerkrieg Division (FKD).

Det fortæller anklager i sagen, Rune Rydik, til DR.

Han oplyser samtidig, at anklagemyndigheden har vurderet beviserne i sagen og mener, at der er grundlag for at rejse tiltale mod drengen.

Drengen er fortsat kun sigtet, og det er uvist, hvornår sagen eventuelt skal for retten.

Rune Rydik ønsker ikke at gå i detaljer med, hvordan den eventuelle tiltale vil lyde, men hidtil har den nu 16-årige været sigtet for at have været en del af Feuerkrieg Division (FKD) fra december 2021 til marts 2022.

Den 16-årige er også mistænkt for at have rekrutteret sin jævnaldrende kammerat til gruppen og for i december sidste år at have indsendt en ansøgning om indmeldelse, hvor han angav at have kendskab til våben og eksplosiver, skriver TV2 Øst.

På det tidspunkt var han 15 år. Den nu 16-årige har siden anholdelsen nægtet sig skyldig. Hans varetægtsfængsling står til at udløbe tirsdag, men han er på forhånd gået med til en frivillig forlængelse af fængslingen.

Anklageren mener, at den dengang 15-årige er blevet hvervet til Feuerkrieg Division i december 2021 via den krypterede beskedtjeneste Telegram.

Organisationen er en nynazistisk og højreekstrem gruppe, der har forbilleder som Anders Breivik og Adolf Hitler.

Feuerkrieg Division er forholdsvis ukendt i den brede befolkning her i landet, og anklagemyndigheden kaldte tidligere på året sagen for usædvanlig.

Den nu 16-årige har siden anholdelsen nægtet sig skyldig. Han har siden april 2022 siddet i surrogat på en institution, fordi han er under 18 år, oplyser TV2 Øst.

Del