16-årig idømt fem og et halvt års fængsel i terrorsag

Her blev han kendt skyldig i de fleste punkter. Dog ikke det måske væsentligste punkt. Det handlede om, hvorvidt han har tilsluttet sig Feuerkrieg Division med henblik på selv at begå terror

16-årig idømt fem og et halvt års fængsel i terrorsag

Af Jens Nielsen

Retten i Holbæk har afsagt dom i sagen om teenager fra Vestsjælland, der blev optaget i den nynazistiske gruppe Feuerkrieg Division.

En 16-årig dreng fra Vestsjælland er onsdag eftermiddag blevet idømt fem år og seks måneders fængsel ved Byretten i Holbæk, for at fremme terrororganisationen Feuerkrieg Division og for forsøg på at hverve en kammerat.

Drengen var tiltalt for en række overtrædelser af terrorparagraffen, som straffelovens paragraf 114 populært kaldes.

Her blev han kendt skyldig i de fleste punkter. Dog ikke det måske væsentligste punkt. Det handlede om, hvorvidt han har tilsluttet sig Feuerkrieg Division med henblik på selv at begå terror, oplyser Ritzau.

Retten fandt det ikke bevist, at han tilsluttede gruppen sig for at udføre en eller flere terrorhandlinger.

Til gengæld har han ifølge retten forsøgt at hverve en kammerat til Feuerkrieg Division. Desuden har han delt bombe- og våbenmanualer og andet ekstremistisk materiale via beskedtjenesten Telegram.

Han har også vejledt andre medlemmer om, hvordan gruppen skulle organiseres. Og så har han været med til at udarbejde en håndbog om Feuerkrieg Division.

Drengens forsvarer, Lasse Martin Dueholm, argumenterede for, at hans klient højst skulle idømmes to års fængsel. Og under alle omstændigheder skulle han have "rettens mildeste dom".

Sagen mod den 16-årige dreng begyndte den 7. april 2022, da han blev anholdt og sigtet for at have ladet sig hverve til en nynazistisk terrorsammenslutning, kaldet FKD.

Efter en ransagning af drengeværelset i hjemmet omkring Høng fandt politiet på den dengang 15-åriges computere og telefon en stor mængde propagandamateriale, dels for FKD og dels fra andre grupperinger herunder ISIS og det nynazistiske fællesskab Atomwaffen Division.

På computerne lå også den ansøgning til FKD, drengen sendte, og hvor han har angivet, at han har våbentræning, kendskab til sprængstoffer og at han er bekendt med gruppens ideologi.

Derudover fandt politiet bombemanualer og våbenmanualer, som drengen har delt i lukkede grupper på kommunikationsplatformen Telegram.

Drengen har siden sin anholdelse den 7. april 2022 siddet varetægtsfængslet på en lukket ungdomsinstitution.

Den 16-årige har gennem sagen nægtet sig skyldig i alle forhold.

Del