1264 nye boliger på vej i Kalundborg Kommune

Nye boliger på vej, planer om hotelbyggeri og en lang række af spændende erhvervsprojekter på vej. Det fortæller borgmester Martin Damm

1264 nye boliger på vej i Kalundborg Kommune
Borgmester Martin Damm fortalte til nytårskuren hos Kalundborgegens erhvervsråd om de mange spændende projekter som er i gang eller kommer i gang indenfor kort tid. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Det er ikke kun den store udvidelse på Novo Nordisk, som fylder i Kalundborg Kommune. En række af andre erhvervsprojekter er i gang eller kommer i gang og så er der planer om, at private investorer vil opføre 1264 nye boliger i kommunen.

Borgmester Martin Damm gav en fyldest gennemgang af de projekter som er i gang og på vej i Kalundborg Kommune i forbindelse med Kalundborgegnens Erhvervsråds nytårskur torsdag eftermiddag.

Og det er langt fra kun den store Novo Nordisk udvidelse som fylder, mange andre spændende projekter er i gang eller bliver sat i gang i løbet af året.

Bl.a. vil private investorer opføre 1264 nye boliger i Kalundborg Kommune inden for de næste år.

”På nær et enkelt sted så har vi solgt alt den jord vi havde til salg til større boligprojekter, der er flere ting i gang allerede, bl.a. Munkesøhuse, her er der allerede lejet 60% ud, i Gørlev er der gang i 26 rækkehuse og med det vi kender til lige nu, så er der 1264 boliger i pipelinen, hvoraf de 800 er i selve Kalundborg og der er også brug for dem. Faktisk er vi lidt hæmmet af den udvikling der foregår lige nu, for mange af de huse som bliver solgt, bliver lejet ud til håndværkere og de har ikke bopæl i kommunen,” fortæller Martin Damm, og fortsætter, ”2023 har været et vildt år, jeg tænker, at det som er meldt ud, at vi ikke nogensinde senere kommer til at opleve noget tilsvarende, men vi skal også kunne følge med.” 

Hotel

Mange har i flere år efterspurgt mere hotelkapacitet i Kalundborg og nu ser det faktisk ud ti, at flere er interesseret i at opføre et hotel.

”Mange har sukket efter noget hotelkapacitet i Kalundborg. I flere år har vi henvendt os til flere hotelkæder uden held, men nu er der faktisk tre som er interesseret i at bygge et hotel i Kalundborg, så det ser vi frem til,” fortæller Martin Damm. 

Motorvej

Den sidste strækning af Kalundborgmotorvejen nærmer sig, selv om den først står helt færdig i 2028. Kalundborg Kommune har henvendt sig til Vejdirektoratet om allerede nu at begynde ombygningen af området ved Tømmerup, hvor motorvejen skal slutte for på den måde at få afviklet trafikken hurtigere ind og ud af Kalundborg. 

Martin Damm tog en rundtur i kommunen og fortalte om erhvervsprojekter som lige nu foregår og andre som kommer i gang senere på året.

Gammelrand bygger en ny blokfabrik til 90 mio. kr.

I Svebølle Erhvervspark er der byggemodnet et nyt erhvervsareal til en pris på 26 mio. kr. Der er allerede solgt en byggegrund i området og Novo Nordisk har lejet et stort areal til pendlerparkering

I Gørlevområdet har FermHub Zealand investeret et tocifret millionbeløb i et test- og demonstrationsanlæg til biosolution på den gamle sukkerfabrik.

I Gørlev er der i 2023 bygget et helt nyt butikscenter ud til Rute 22 med et supermarked og fire specialbutikker.

I Kalundborgområdet sker der mange spændende ting udover det store Novo Nordisk byggeri til samlet omkring 60 milliarder kroner.

”Når vi først kommer til at forstå, hvor stort sådan et byggeri er, så er det større end Femern Bælt byggeriet. Det kommer til at trække en hale af udvikling på mange fronter i mange år, og Kalundborg Kommune har solgt erhvervsjord i 2023 for 45 mio. kr., jord som der endnu ikke er bygget på,” fortæller Martin Damm.

På klima og forsyningsområdet vil der blive investeret omkring 10 milliarder kr. de kommende år, bl.a. til CO2 fangst på Asnæsværket, her er budgettet alene på godt 8 milliarder kr. Elnettet til Kalundborg blive udbygget for omkring 2 milliarder kr.

Udbygning af vandforsyning og spildevand udgør omkring 1 milliard kr. og et fjernkøleanlæg til industrien til omkring 1,5 milliard kr. er allerede sat i gang.

I Kalundborg Kommune vil der også blive produceret brint i 2014. Det er Kragerup Gods, som er ved at opføre et anlæg, der skal producere brint fra el der kommer fra solceller og vindmøller.

Der er også stor interesse for at opføre solcelleanlæg i Kalundborg Kommune. Lige nu er der givet tilladelse til opførelse af solceller på 180 hektar jord, og der er andre projekter i kø, så det samlede areal udgør omkring 1000 hektar med solceller.

Kalundborg Kommune har også selv en række anlægsarbejder, som sættes i gang. Det drejer sig om fire cykelstier, to nye kunstgræsbaner i henholdsvis Høng og Ubby. 24 nye plejeboliger i Gørlev, kulturhus i havneparken, springhal i Høng, svømmehal i Gørlev og Firhøjhallen og stadion skal renoveres i 2024.

Martin Damm kunne også fortælle, at der i forhold til sidste år på samme tid er 1000 flere mennesker i arbejde i hele Kalundborg Kommune og det sætter et ekstra pres på Jobcentret for at finde nok medarbejdere til de mange job, derfor er der indgået aftaler med flere af de større byer som har flere ledige.

Del