Biogasanlæg løfter Symbiosen op på et nyt niveau

Det nye biogasanlæg bygges øst for Asnæsværket. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

DONG Energy og Bigadan opfører et stort biogasanlæg ved Asnæsværket, der skal genanvende restprodukterne fra Novozymes’ og Novo Nordisk’s produktion i Kalundborg. I dag var der første spadestik på byggeriet.

Novo Nordisk, Novozymes, Bigadan og DONG Energy har indgået en aftale, som betyder, at der fra foråret 2018 kommer endnu et markant bidrag til den danske produktion af grøn energi fra biogas. Et nyt biogasanlæg i Kalundborg skal omdanne restprodukter fra Novozymes’ og Novo Nordisk’s fabrikker i Kalundborg til bionaturgas, der kan sendes direkte ud i Danmarks naturgasnet.

Mandag formiddag tog borgmester Martin Damm første spadestik på byggeriet, som er placeret øst for Asnæsværket, og som udgør en stor bygning samt flere tanke.

”Det er et fantastisk projekt der kommer i gang her, det er jo symbiosen der bliver løftet op på et nyt niveau, det her har en volumen og en størrelse som mange vil lægge mærke til”, sagde Martin Damm i sin tale inden spaden blev sat i jorden.

Symbiose 2.0

Projektet med et biogasanlæg passer perfekt ind i hele Symbiosetanken, som Kalundborg er kendt for over det meste af verden.

”Det her projekt er jo et rigtigt symbiose projekt på mange måder, og der er mange projekter i støbeskeen”, sagde Michael Hallgren, Senior Vice President, Novo Nordisk, og fortsatte,

”Vi kan snakke om en Symbiose 2.0, for alle parterne i Symbiosen er meget aktive, og ide rigdommen den er stor, derfor er jeg helt sikker på at det er ikke sidste gang at dele af forsamlingen her er samlet, også inden for en overskuelig fremtid, hvor der er andre store projekter som skal sættes i gang”.

Først biogas, så gødning

Produktionen af enzymer og insulin hos Novo Nordisk og Novozymes er baseret på gæringsprocesser og kan sammenlignes med øl brygning. 

Det giver muligheder for at genanvende den resterende biomasse. Med det nye biogasanlæg, vil restprodukterne først blive omdannet til biogas, som opgraderes til bionaturgas. Og når biomassen har været igennem biogasanlægget, vil den fortsat blive anvendt som gødning på marker, ligesom det allerede er sket gennem adskillige år. 

Klar i foråret 2018

Bigadan og DONG Energy skal opføre og eje biogasanlægget. Bigadan, som har mere end 30 års erfaring inden for biogasindustrien, skal drive anlægget, mens Novo Nordisk og Novozymes skal levere biomasse fra deres fabrikker i Kalundborg og Novozymes’ fabrik på Fuglebakken i København.

Biogasanlægget skal efter planen allerede sættes i drift i løbet af foråret 2018. Biogasanlægget vil kunne producere otte millioner kubikmeter naturgas om året. Det svarer til naturgasforbruget hos cirka 5.000 husstande. 

Fakta:

• Biogasanlægget vil behandle ca. 300.000 tons biomasse pr. år.
• Alle næringsstoffer, der passerer anlægget, vil blive nyttiggjort til gødningsformål.
• Den producerede biogas vil erstatte naturgas og vil dermed give en CO2-besparelse på ca. 17.000 tons CO2 om året.
• Biogasanlægget bygges på et område på ca. 50.000 m2 ved Asnæsværket i Kalundborg.
• Biogasanlægget vil blive drevet af 5-6 medarbejdere. Inklusive underleverandører vil der blive skabt ca. 15-20 arbejdspladser, når anlægget er i drift.

Del