AnnonceLuk annonce
Kørestolsbrugere skal også have vind i håret

27-03-2019

 

Formand for Cykling Uden Alder i Kalundborg, Arne Jensen (tv) modtager nøglen til den nye cykel af Marie Theunessen, der ejer Cykelsmeden i Kalundborg, der har leveret cyklen, som Tryg Fonden har sponsoreret. Ved siden af Arne Jensen, Magnus Trædmark og Gert Rømer Markussen (th), der også begge sidder i bestyrelsen. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk 

Tilbage i oktober 2015 indgik en gruppe frivillige et samarbejde med Kalundborg Kommune om at få en afdeling af ’Cykling uden alder’ til kommunen, og det har siden da været en stor succes. Nu har Cykling Uden Alder netop købt en rickshaw, hvor der er plads til kørestol.

Cykel nr. 15 er ikke en helt almindelig rickshaw, den er nemlig lavet således, at en kørestol kan køres ombord, og dermed kan ældre, der har svært ved at komme fra deres kørestol, nu også nyde en cykeltur i det fri, og få lidt vind i håret. I dag kunne Marie Theunessen, der ejer Cykelsmeden i Kalundborg, overdrage nøglerne til den helt specielle rickshaw, til formand for Cykling Uden Alder i Kalundborg, Arne Jensen.

”Vi er så glade for, at vi nu kan køre nogle af de ældre, der har svært ved at forlade deres kørestol, en tur også. Vi har kunne konstatere, at der er et behov for de ældre, der sidder i kørestol og har svært ved at komme op af dem. Derfor anmodede vi Tryg Fonden om penge, og var så heldige, at vi fik 40.000 kr., hvilket stort set er, hvad sådan en cykler koster. Nu skal den på skift tilbydes de forskellige plejecentre i kommunen,” fortæller Arne Jensen.

Tidligere blev de ældre, der ikke selv kunne gå, hjulpet over i en rickshaw ved hjælp af en lift, men den nye cykel gør det hele meget lettere og komfortabelt for alle. 

Altid brug for flere cykelpiloter

Der er godt 100 frivillige cykelpiloter i kommunen, men de kan altid bruge flere, da der desværre indimellem er nogle ældre, der ikke kommer ud og får vind i håret, fordi der ikke er cykelpiloter nok.  

”Det foregår således, at man selv kan planlægge ture, og sætte det op i bookingsystemet, som er tilgængeligt for alle plejecentrenes medarbejdere og alle cykelpiloter. Så kan man byde ind. Ofte er det dog ønsker fra beboerne, der står i systemet, og så byder hver enkelt cykelpilot ind. Nogle kører ofte ture, andre knap så meget, og det er fint,” siger Arne Jensen.

På Cykling Uden Alders hjemmeside kan man se, hvordan man bliver tilmeldt som pilot. Eller man kan kontakte Arne Jensen, der er formand. www.cyklingudenalder.dk

”Vi vil bare gerne give så mange en god oplevelse, som muligt. Alle skal have muligheden for at komme ud,” slutter Arne Jensen.

Magnus Trædmark, der også sidder i bestyrelsen fortæller, at der er kørt flere tusind ture med de ældre mennesker fra forskellige plejecentre i kommunen.

”Altså Jernholtparken havde alene 217 ture i 2018, og i alt har vi vel cyklet omkring 700 ture med beboere fra Jernholtparken. Oveni kommer så ture fra de andre plejecentre i kommunen,” fortæller han. 

Fakta om Cykling Uden Alder

Cykling uden alder er et projekt, hvor hundredvis af frivillige cykler rundt med de ældre på landets plejecentre i rickshaws, så også de mennesker, der ikke selv kan cykle, får lidt vind i håret. Derudover har idéen helt fra begyndelsen været, at styrke fællesskabet mellem institution og civilsamfund samt mellem generationerne. Foreningen ’cyklingudenalder.dk’ startede i 2013, og altså i Kalundborg Kommune i 2015.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0