AnnonceLuk annonce
Vil lave hygiejnebind af planter

24-05-2020

Fra venstre: Frederikke Dahl, Simone Westergaard og Emilie Søby. Privatfoto.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

To studerende ved Syddansk Universitet, hvoraf en af dem, Simone Westergaard, er fra Kalundborg, står bag idéen til et nyt bæredygtigt hygiejnebind lavet af plantefibre. Nu søger de patent og investorer til deres opfindelse.

Det bæredygtige hygiejnebind lavet af plantefibre skal fungere som et grønt alternativ til klassiske engangsbind og tamponer, da det kan være svært at finde et miljørigtigt alternativ til de almindelige hygiejnebind og tamponer. Det var bl.a. derfor, at to miljøbevidste studerende fra Syddansk Universitet, Frederikke Dahl og Simone Westergaard tog sagen i egen hånd, og opfandt et nyt miljøvenligt hygiejnebind lavet af plantefibre. De har i den forbindelse skabt virksomheden ’Mewalii’, og søger nu investorer til deres produkt. Idéen er at sælge bæredygtige engangsbind via en abonnementsordning - og på sigt også tamponer.

”Bindet suger lige så godt som konventionelle bind, måske endda bedre. Tre gram plantefibre, som et af vores bind typisk indeholder, suger 50 gram væske. Ved en gennemsnitlig menstruation bløder kvinder 50 gram væske gennem hele sin menstruation, så bindet opfylder til fulde et normalt behov,” fortæller Frederikke Dahl, der lige er blevet færdig som diplomingeniør  i integreret design.

Mangler miljørigtige løsninger

70 procent af alle bind på markedet består af plastikfibre. De belaster klimaet, fordi plastik består af råolie. Andre bind er lavet af bomuld, hvilket er meget klimabelastende, fordi der ca. skal 5.000 liter vand til at producere et kilo bomuld. Det er også af stor betydning for de tre studerende, at plantefibrene gror i Europa pga. miljøet.

”Det er vigtigt for os, at plantefibrene kan gro i Europa, så vi undgår lang fragt. Men faktisk har vi fundet ud af, at de kan gro i Danmark, og andre steder i Europa samt i Asien, hvilket jo er fantastisk, da det betyder, at vi på sigt kan åbne produktionssteder flere steder og på den måde undgå fragten, der jo netop belaster miljøet meget. Derudover skal der fx også bruges fem gange mindre vand til vores plantefibre end til bomuld,” fortæller Simone Westergaard, der er fra Kalundborg, og er i gang med sin kandidat i Idræt & Sundhed.

Der findes allerede alternative hygiejneprodukter, som er mere miljøvenlige. Blandt andet er den genanvendelige menstruationskop Organic Cup, der er lavet af silikone, populær, men de tre piger mener alligevel, at der er plads til forbedringer. 

”Vi kender godt til menstruationskopperne, men de fungerer bare ikke for alle, fordi de ikke altid sidder godt og holder tæt, der er derfor brug for andre løsninger også” siger Simone Westergaard, og fortsætter:

”Man tænker mere og mere over, hvordan man kan skåne miljøet, men vi er ikke ekstreme, vi vil bare gerne gøre vores til, at man tænker på miljøet bl.a. ved, at gøre nogle ting på en bedre måde. Vi er ikke feminister eller ekstreme inden for miljø eller noget, men vi har fået en god ide, og tænker samtidig på miljøet.”

Søger producenter og investorer

Simone Westergaard og Frederikke Dahl er ikke i tvivl om, at de har udviklet et bæredygtigt hygiejnebind, som lever op til kvinders krav til komfort og hygiejne. I over et halvt år har de studeret tunge videnskabelige artikler og været i laboratoriet for at undersøge forskellige plantefibres sugeevne. Undersøgt vandforbrug og kemikalieforbrug. Pigerne røber dog ikke, hvilke plantefibre, de har benyttet til deres produkt, da de er ved at søge patent og er bange for, at nogen tager deres idé.

”Vi er der, hvor vi i hvert fald selv mener, at vi står med et produkt med stort potentiale. Efter artiklen i Ingeniøren blev vi kontaktet af to mulige investorer. Men vi føler, at vi er for tidligt i processen, så vi har lavet ny aftale med de to mulige investorer, og de er derfor nu med i vores Advisory Board. Vi har søgt tre store fonde, som vi afventer svar fra, og får vi nej fra alle, er det måske nok på tide at sige ja til investorerne,” siger Simone Westergaard, og fortsætter:

”For et stykke tid siden sendte undersøgte vi, hvorvidt nogen har patent på det produkt, vi har, og vi fik svar tilbage, at det eksisterer tre patenter på produkter, der minder om vores. Dem skal vi så justere udenom, så vi ikke krænker nogen, men vi håber faktisk også på, at vores produkt bliver uden patent. Derudover har vi jo også Henning Skov Jensen ind over, han fungerer som mentor, hvilket vi er meget glade for.” 

Mulige investorer og samarbejdspartnere

De to studerende har fået en tredje med på idéen, Emilie Søby Eriksen, som også arbejder på projektet. I dag er de faktisk i alt otte, der er involveret i projektet, herunder mulige investorer og mentor i Advisory Boardet. Endelig er der også kommet en samarbejdspartner ind over, i form af en smykkevirksomhed, der også har fokus på FN’s Verdensmål. Der er tale om den canadiske smykkevirksomhed ’With Love Darling’, der bl.a. sælger smykker i Bahne. De to virksomheder hjælper med at synliggøre hinanden på sociale medier. 

Virksomhedens navn er ’Mewalii’, som kommer fra Indonesien og betyder ’selv tak’, dog med ét enkelt ’i’. 

”Vi har puttet et ekstra ’i´ på fra det engelske ’I’, så man kan takke sig selv for at hjælpe miljøet,” fortæller Simone Westergaard, og slutter: ”Vi forventer at stå klar med en endelig prototype på bindet ved udgangen af 2020.”

Fakta

  • I en kvindes liv bruger hun mellem 5.000-15.000 engangshygiejneprodukter.
  • I gennemsnit har en kvinde menstruation i 3.000 dage i sit liv, eller hvad der  svarer til 8 år.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0