AnnonceLuk annonce
Vil DU gerne have en hjertestarter, hvor du bor?

10-04-2019

Foto: Linda Johansen / Hjerteforeningen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Hvis man kan se fidusen i at redde liv, måske et nært familiemedlem, måske naboen eller måske en, man slet ikke kender, bør man gå en tur med Hjerteforeningen søndag den 28. april. Her kan man nemlig skaffe et gratis hjertestarter til sit lokalsamfund.

Mange grundejerforeninger i Kalundborg Kommune har gennem de sidste år selv betalt for en hjertestarter til deres lokalområde, fordi man er blevet klar over, at skulle man få brug for en hjertestarter, nytter det ikke, at den nærmeste er fem min væk. Derfor har flere og flere villaveje, institutioner m.m. i kommunen i dag en hjertestarter hængende, men der mangler stadig rigtig mange steder.

Næsten 700 grupper landet over har tilkendegivet, at de ønsker at få en hjertestarter, som de selv kan bestemme placeringen af. Eneste betingelse er, at hjertestarteren skal hænge på et sted, der er offentligt tilgængeligt døgnet rundt. Kalundborg har pt. omkring små 20 grupper tilmeldt, men mangler stadig indsamlere, ligesom der i høj grad er plads til flere grupper, hvis man altså er interesseret i at modtage både hjertestarter, skab og montering helt gratis fra Hjerteforeningen.

Der er behov for mange nye hjertestartere i Danmark. Hvert år bliver 4.000 mennesker ramt af et hjertestop uden for hospital. Det er 11 om dagen. Én overlever. Men hjertestarteren kan betyde forskellen på liv og død – og på hvilket liv, man får. Erfaringen viser, at hjertestartere skal være placeret tæt på det sted, hvor hjertestoppet sker, for at hjertestarteren bliver hentet, bliver brugt og har effekt. Derfor har Hjerteforeningen skabt det nye koncept, der har til formål at få sat så mange hjertestartere op, som muligt.

Det er let at gøre en forskel

Konceptet er enkelt. Hvis en gruppe mennesker tilsammen går 15 ruter, når Hjerteforeningen har dør-til-dør-indsamling den 28. april, giver Hjerteforeningen til gengæld en gratis hjertestarter. Og et varmeskab, så den kan hænge udendørs og tilgængeligt. Oveni betaler Hjerteforeningen for, at hjertestarteren bliver monteret af en autoriseret elektriker.

Grupper, der har gået 15 indsamlingsruter, får en hjertestarter. Og det uanset om man har samlet tilstrækkeligt mange penge ind. Hvis en gruppe samler lidt mere ind, end hjertestarteren, varmeskab og opsætning koster, går det overskydende beløb til at sætte hjertestartere op andre steder.

”Hjerteforeningen er egentlig bare en slags motor for uddelingen af hjertestartere i hele Danmark. Alle de midler, der bliver samlet ind 28. april, går ubeskåret til opsætning af hjertestartere. Omkostningerne til at holde motoren i gang, betaler vi selv. Derfor tillader vi os at omdøbe den traditionelle landsindsamling til ”Landsuddelingen,”siger Anne Kaltoft, der er Hjerteforeningens administrerende direktør.

Har man lyst til, at en villavej eller et område skal have en hjertestarter, kan man altså gå for en hjertestarter den 28. april. Enten ved at koble sig på en eksisterende gruppe eller bare gå en tur selv, og på den måde yde sit bidrag til, at der bliver sat hjertestartere op i hele Danmark.

En uddeling, ikke en indsamling

Der er ikke tale om en traditionel indsamling, når tusindvis af danskere går på gaden med røde indsamlingshjerter søndag den 28. april. De indsamlede penge går ubeskåret til at opsætte nye hjertestartere over hele landet. Derfor kalder Hjerteforeningen konceptet for Landsuddelingen.

Indsamlingsgrupperne får tilbudt et gratis ”Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning”.

Fakta om hjertestop

4.000 danskere bliver årligt ramt af hjertestop uden for hospital – det svarer til ca. 11 mennesker om dagen. De fleste personer vil få varige skader eller dø, hvis de ikke får hjælp inden for 10 minutter. Efter ca. 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 %. Den mest effektive behandling af hjertestop opnås, når hjertemassage kombineres med brug af en hjertestarter. Sandsynligheden for at overleve et hjertestop kan være op til 50-70 procent, hvis der bliver stødt med en hjertestarter inden for 3-5 minutter efter hjertestoppet.

Læs mere om Hjerteforeningens Landsuddeling på www.hjerteforeningen.dk/landsuddeling Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0