AnnonceLuk annonce
Video: Kæmpen æder sig gennem havbunden

11-03-2018

Tekst og video: Jens Nielsen

En kæmpe gravemaskine er godt i gang med at uddybe havbunden i Kalundborg Fjord i forbindelse med opførelse af Ny Vesthavn. I næste uge begynder entreprenøren at ramme spunsvæggen ned som skal udgøre havnekajen.

Det minder mest om en kæmpe sandørken når blikket glider rundt på det store areal på Asnæs, der er sand så langt øjet rækker, men om et år er det 330.000 kvadratmeter store område omdannet til en moderne havneterminal Ny Vesthavn, opført vest for Asnæsværket.

I næste uge, uge 11, starter entreprenøren med at ramme spunsvæggen ned som skal udgøre selve den 500 meter lange havnekaj, men inden det arbejde kan begynde er havbunden blevet gravet ud til 15 meters vanddybde. Et arbejde som udføres af Uddybningsentreprenøren Wasa Dredging med en kæmpe gravemaskine monteret på specialfartøjet Optimus fra Finland.

Gravemaskine har en størrelse som ikke tidligere er set på Kalundborgegnen. Egenvægten på maskinen er på 360 tons og den kan nå ned i 22 meters dybde.

Den største grab som firmaet råder over til maskinen, rummer hele 18 kubikmeter af gangen, så der altså tale om det helt tunge grej til opgaven.

Arbejdet med at uddybe området ved Ny Vesthavn foregår i døgndrift.

I alt skal der fjernes godt 900.000 kubikmeter havbund som sejles ud på en såkaldt klap plads på den anden side af Asnæs. Arbejdet med at uddybe ved Ny Vesthavn forventes af vare frem til midt på sommeren.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
11425