AnnonceLuk annonce
Video: Det kan hurtigt gå galt

28-03-2021

Video lavet i samarbejde med Vestsjællands Brandvæsen sommeren 2020, men budskabet er stadig det samme. Video: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Brandvæsenet rykkede i 2020 ud til over 370 brande forårsaget af ukrudtsbrændere. Her er beredskabets fem gode råd til at bruge din ukrudtsbrænder korrekt.

Med påskeferie og forhåbentlig forårsvejr lige om hjørnet er det oplagt at gå i haven. Ukrudtsbrænderen kan få bugt med ukrudtet i indkørslen eller mellem fliserne på terrassen. Men ukrudtsbrænderen er grundlæggende en stor lighter og kan derfor være et farligt redskab, hvis ikke den anvendes korrekt.

Fem gode råd

Vestsjællands Brandvæsen nu ude med en advarsel og en instruktion i brugen af ukrudtsbrænderen, og har 5 gode råd:

1. Ukrudtet skal ikke brændes væk – men kun have flammebehandling i meget kort tid. Når det svitses, ødelægges cellevæggene i bladene, og planten dør i løbet af få dage.

2. Brug ikke ukrudtsbrænderen i tørkeperioder og i blæsevejr. Brug derimod ukrudtsbrænderen, når planterne og jorden er fugtig. Vand eventuelt området først. Sørg for at have brandslukningsudstyr i nærheden. Det kan være en fyldt vandkande, en spand vand eller en pulverslukker.

3. Sørg for god afstand til bunker af tørre blade og andet let antændeligt materiale, eller fjern det først. Brug ikke brænderen nær bygninger, buske og biler, og lad altid flammen pege væk fra disse genstande. Hold øje med flammen hele tiden og forlad aldrig en tændt brænder.

4. Efterlad ikke gløder eller ulmende planterester. Efterlad ikke en varm brænder i nærheden af brandbare ting. Tjek de flammebehandlede områder et par gange, når du er færdig med arbejdet. Husk at uforsvarlig omgang med ild kan straffes med bøde efter beredskabsloven.

5. Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark. Så hold øje med mærkaterne.

Tør natur – hold afstand

De mange brande skyldes den uheldige cocktail med åben ild og tør natur i det danske forår.

På denne tid af året er planter, buske og træer ikke i fuld vækst, og derfor er der ikke så meget fugtighed og vand i planterne, ligesom jorden kan være tør. Det er derfor vigtigt at holde afstand til alt fra hække og tørre blade til plankeværker og andet brændbart materiale, hvor ilden kan få fat. Antallet af udrykninger til brande forårsaget

af ukrudtsbrændere topper typisk i maj, hvor brandvæsenet på landsplan rykker ud omkring 80 gange” forklarer Lars Karlsen, Beredskabsdirektør i Vestsjællands Brandvæsen.

Vi ser desværre ofte, at en ukrudtsbrænder efterlader en glød, eller at flammen får fat i blade, buskads eller lignende. Uforsigtig brug af ukrudtsbrænderen fører i snit til over 300 udrykninger til brande om året, og sidste år var det tal endda over 370 udrykninger nationalt” uddyber Lars Karlsen.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0