AnnonceLuk annonce
Vi skal have røgen væk fra de unge

06-01-2021

Foto: Colourbox

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Ældre- og Sundhedsudvalget havde virtuelt udvalgsmøde mandag aften, hvor de bl.a. snakkede om, hvordan de får brudt med, at flere unge begynder at ryge.

Et af punkterne til Ældre- og Sundhedsudvalgsmødet mandag aften var en ny tobakshandleplan i kommunen. Rygning er den største forebyggelige risikofaktor for sygdom og for tidlig død i Danmark. Igennem mange år er andelen af rygere faldet stabilt og markant, men i de senere år er der set en bekymrende stigning blandt både unge og voksne trods en række forebyggelsestiltag både lokalt og nationalt. På den baggrundt drøftede man, på udvalgsmødet, hvordan man ændrer på den retning.

”Vi fik en fin gennemgang om tobak. Vi snakkede om, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Vi skal have brudt med, at flere og flere unge i Kalundborg begynder at ryge. Det er nok her, at vi især skal lægge indsatsen. Mange vil også gerne holde op med at ryge, og der skal selvfølgelig være tilbud til dem også. Men vi skal især have fokus på at sikre, at de unge ikke begynder at ryge. De begynder oftest unge, men ryger man ikke, når man er 18 år, er risikoen for, at man begynder en hel del mindre, og ryger man ikke, inden man er 25 år, er der stor sandsynlighed for, at man slet ikke begynder,” fortæller Peter Jacobsen, der er formand for Ældre- og Sundhedsudvalget. 

I Kalundborg Kommune er andelen af rygere, der ryger dagligt, 23 pct., hvilket er signifikant højere end gennemsnittet i regionen, der ligger på 19 pct. Kalundborg Kommune er også den kommune i Region Sjælland, hvor der er flest, der bruger e-cigaretter dagligt (3,9 procent). Hvert år dør omkring 13.600 danskere, som følge af rygning, og ca. 900 som følge af udsættelse for tobaksforurenet luft. Det svarer til, at næsten hvert tredje dødsfald i Danmark skyldes rygning.

”Om folk ryger eller ej, er jo deres eget valg, men der er altså nogle ret alvorlige problemer ved at ryge. Det kan man jo se, når der dør 13.000-14.000 danskere af rygning om året,” siger Peter Jacobsen, og fortsætter: ”Vi er heller ikke ret gode til at skærme dem, der ønsker at være røgfri. Der er desværre en overvejende sandsynlighed for at blive udsat for røg alligevel. Men fokus er især på de unge. Der har været en masse kampagner de senere år, og vi må bare konstatere, at de desværre ikke virker. Flere unge er begyndt at ryge, og det skal vi have gjort noget ved.”

Administrationen skal nu komme med konkrete bud på, hvordan man griber problemstillingen an, hvorefter udvalget tager stilling til, hvordan handleplanen skal se ud.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0