AnnonceLuk annonce
Verdens største guldfund fra vikingetiden

21-06-2016

Den fornemme kopi af Tissøringen i nærbillede i montren på Formidlingscenter Fugledegård ved Tissø. Foto: Claus Sørensen

Nationalmuseet har anmodet om at få lov at låne fornem kopi af Tissøringen fra Vestsjælland.

Det er en halsring på to kilo af det pureste guld. Tissøringen. Ringen er verdens største guldfund fra vikingetiden, og søgelyset rettes nu ekstra mod den og mod vikingetiden efter sidste uges store vikingefund på en mark nær Vejen i Jylland. Her blev fundet syv armringe fra vikingetiden - seks i guld og en i sølv. En skat på næsten et kilo. Et fund, der har vakt opmærksomhed i hele landet. Det sker samtidig med, at der på Nationalmuseet lige nu er travlt med at fokusere på et andet vikingefund, Tissøringen fra Tissø nær Kalundborg. Verdens største guldfund fra vikingetiden.

Nationalmuseet er nemlig ved at forberede en udstilling på det arkæologiske museum i Frankfurt i Tyskland, og låner i den forbindelse den originale Tissøring ud. Samtidig har Nationalmuseet bedt om lov til at låne den fornemme kopi af Tissøringen, der er udstillet på Formidlingscenter Fugledegård ved Tissø.

”Vi har lige sagt ja, og er stolte over, at Nationalmuseet synes, kopien er så flot, at de vil udstille den i de måneder, den originale ring er i Tyskland,” siger Henning Vingborg fra Tissø Vikingemarked.

Tissøringen blev fundet i 1977 under markarbejde vest for Tissø. En lokal bonde var i færd med at harve sin mark, da ringen sad fast i harven. Han troede i første omgang, det var et stykke ståltråd. Da arkæologer fra Nationalmuseet besigtigede fundet, blev de klar over, at der var tale om et unikt fund fra vikingetiden.

”Vi er glade for, at der kommer ekstra fokus på vikingetiden og Tissøringen. Alle kender Guldhornene, mens ret få kender til Tissøringen. Egentlig lidt underligt, at den er så lidt kendt,” siger Henning Vingborg.

Fakta om Tissøringen

Tissøringen er lavet af guld af den højeste lødighed, og er fra 900-tallet. Otte guldtråde er flettet sammen parvis, og ringen er lavet af disse fire tykke guldtråde. Den har en indre diameter på 30 cm og en ydre på 35. I udrettet tilstand er ringen næsten en meter lang. Den vejer 1,83 kilo.  

Hvilken funktion den store, tunge og kostbare ring har haft, vides ikke. Det synes dog indlysende, at der er tale om en halsring. Den har formentlig kun været båret ved ganske særlige lejligheder af magtfulde mænd eller kvinder, der herskede over pladsen ved Tissø, eller var måske tænkt til en gudestatue, der stod i den kultbygning på pladsen.

Siden fundet i 1977 har ringen været en del af Nationalmuseets samlinger.   Ringen var i 1994 udlånt til Moesgaard Museum og blev stjålet af rambuktyve. Det største guldkup i Danmark, siden tyveriet af Guldhornene. Otte dage senere kom ringen tilbage - efter at tyvene havde krævet og fået en stor løsesum.

Fakta om den fornemme kopi

Kopien af Tissøringen, der kan ses i udstillingen om Tissø på Formidlingscenter Fugledegård, er ikke af purt guld som den ægte, men af forgyldt finsølv. Den er i 2013 fremstillet af guldsmedene Dorthe og Ebbe Hjorth, Gettrup i Thy. Efter nøje studier af den originale ring har de formået at gengive den helt ned i de mindste detaljer på den knap, der samler ringen i nakken.

Kopien lånes ud til Nationalmuseet i perioden 21.11.2016 til 09.04.2017.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0