Kanotur på Gudenåen

Troppen fra DDS Esbern Snare var på kanotur på Gudenåen i uge 28. Privatfoto.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Troppen fra DDS Esbern Snare måtte, som så mange andre, ændre planerne for sommerlejren 2020. Det blev til en kanotur på Gudenåen i uge 28.

Først ud at se med DSB for at komme til Ry, hvor spejderne skulle sejle fra. Mad og grej var pakket sammen i patruljekasser, der kunne stå på tværs i kanoerne, og alt personligt grej var pakket i vandtætte rygsække. Fyldt med energi blev Birksø, Julsø og Brassø passeret i alt 12 km, og lejrpladsen blev indtaget. Efterfølgende blev telte sat op, og der blev serveret svensk pølseret.

"Flere andre unge, der formentlig skulle have været på Skanderborg Festival, var også på pladsen. Stemningen var høj, specielt ved de andre telte til langt ud på natten, men næste morgen var tropsspejderne de mest friske og klar til endnu en dag," fortæller Lisbet Andersen, der er tropsleder hos DDS Esbern Snare, Kalundborg.

Tidligere år har troppen været på kanotur på Gudenåen – og traditionen tro, skulle der spises store is, inden kanoerne røg gennem slusen i Silkeborg. Turen gik videre til Sminge Sø Teltplads. ”Fra lokalkendt familie havde vi fået hint om nye sheltere på modsatte bred. To helt nye sheltere var vi heldige at kunne bruge den kommende nat. Når det meste af dagen har budt på regn, er det dejligt at ligge i en tør og tæt shelter,” fortæller Lisbet Andersen.

Vejret blev en udfordring

Det meste af mandagen foregik turen med stille og rolig padlen på Gudenåen. Frokost i solskin ved Kongensbro, inden den sidste sejlads over første del af Tange sø. Om eftermiddagen skulle spejderne nå Ans for overnatning. Solskin og skøn natur langs Gudenåen, herunder græssende køer, fugleliv og plads til sjov – indtil Tange Sø begyndte.

”Med hård vind fra vest og regn, blev styring af kanoerne meget vanskelig, hvorfor vi måtte lægge til land og trække kanoerne op. Dagens teltplads var nogle km væk i Ans, men hos familie med bil og trailer. Kanoer og alt grej blev hentet og, sammen med tropsspejderne ad flere omgange, kørt til dagens bestemmelsessted,” fortæller Lisbet Andersen.

Næste dag skinnede solen fra morgenstuen, og vinden havde lagt sig. Spejderne var klar til at følge bredden af Tange Sø – for igen at komme ind på Gudenåens stille vand. En enkelt gang måtte alle kanoer lægge sig i læ ved bredden – en halv time med kraftig regn og torden skulle passere, hvorefter de fortsatte mod Tange Elmuseum og videre mod næste overnatning, som igen var sheltere. De næste dages kanotur foregik i fint sommervejr gennem den skønne natur, inden spejderne fra Kalundborg igen skulle ud og se med DSB for igen at komme hjem til familien.

Del