AnnonceLuk annonce
Udvikling af bymidte på programmet

18-09-2018

Møde på Café Solsikken i Kalundborg omkring udvikling af Kalundborg bymidte. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I morges sad en pæn del af Kalundborgs bymidtes forretningsdrivende til netværksmøde på Café Solsikken i Kalundborg i forbindelse med, at man gerne vil udvikle bymidten i Kalundborg. 

Kalundborg Kommune, Kalundborgegnens Erhvervsråd, Vores Kalundborg og Reteam Group arbejder på at udvikle bymidten i Kalundborg. Formålet med projektet er at skabe grundlaget for et større EU-finansieret projekt, der vil styrke butiks- og bylivet. Derfor var godt 30 af de forretningsdrivende i Kalundborg bymidte mødt op til mødet, omkring udvikling af Kalundborg bymidte, på Café Solsikken.

Region Sjælland har godkendt projektet ”Vækstindsats for produktivitetsforbedring og effektivisering af Butiks- og Byliv i Region Sjælland". Baggrunden for igangsættelsen af projektet er, at butiks- og serviceerhvervene i flere byer på Sjælland har haft tilbagegang i omsætning, faktisk hele 20 pct., hvilket man naturligvis gerne vil lave om på.

I projektet skal der gennemføres tre pilotprojekter om at udvikle detailhandlen i bymidten, bl.a. i Kalundborg Kommune. Reteam Group udvikler shopping centre, eksterne handelsområder og bymidter med strategiske udfordringer til attraktive detailhandelsdestinationer. De har lavet en masse i Sverige, og er nu hidkaldt til hjemlandet.

Vi tror på den gode udvikling

Henrik Petersson, der er formand i Vores Kalundborg, bød velkommen på mødet, og lagde ud med at fortælle, at man, hos Vores Kalundborg, så positivt på udviklingen i byen, og at det nok skulle lykkedes for de forretningsdrivende, at få endnu flere til at handle i byen.

”Vi er optimistiske, og tror på det. Folk taler ikke om de 110 forretninger, der har åbent, men om de otte lokaler, der står tomme. Vi har stadig mange udfordringer i hverdagen, men vi tror på, at det nok skal lykkedes, og det her er bare begyndelsen,” siger Henrik Petersson og fortsætter:

”Vi ser indkøbsmønstre, der ændrer sig, nethandel, der overtager, flere tænker økologi og bæredygtighed - ikke kun mht. fødevarer, men også inden for tøj m.m. Alt sammen er noget, der påvirker vores måde at købe ind på. De fleste oplever dog, at det går bedre end for et par år siden, og det skal vi gøre endnu bedre.”

Katrine Heiberg, der arbejder for Reteam Group, fortalte lidt om, hvordan de, i virksomheden, griber hele processen an, ligesom hun fortalte om, at de skulle sende ansøgning af sted til EU til januar, og at man derefter håber, at få svar og midler inden for ca. tre måneder, hvorefter man kan gå i gang med arbejdet i første halvdel af 2019.

Hvordan bruger folk byen

” Hvordan får vi folk til at handle mere lokalt, og bruge bymidten mere. Det vigtigste i byerne, er menneskerne, der kommer der, og det skal vi arbejde ud fra,” siger Katrine Heiberg og fortsætter:

”Vi skal helt konkret finde ud at, hvordan folk bruger Kalundborg, hvordan er gaderne, pladserne osv. Ingen by kan have den samme strategi, fordi byerne ikke har den samme infrastruktur. Men hvis man leverer en god by, vinder den altid over nethandel og ethvert shoppingcenter. Derudover skal man tænke strategisk. Hvis man har en god bymidte, lokker det måske også folk til. Ikke bare for at handle, men måske for at bo.”

I den forbindelse tilføjede Michel van der Linden, direktør for Teknik- og Udvikling hos Kalundborg Kommune, at man også skulle huske at tænke på alle de mennesker, der pendler ud af Kalundborg hver dag, og ikke kun dem, der pendler til Kalundborg. 

”Måske vi kan få alle ’ud-pendlerne’ til at bruge forretningerne i Kalundborg i stedet for fx butikkerne i Holbæk og Slagelse, hvor de fleste af pendlerne kører til hver dag,” siger han.

To projekter kan arbejde sammen

Hvis man ikke får midlerne fra EU, og man stadig ønsker at gå videre med projektet, vil det koste ca. 600.000 kr. at hyre Reteam Group til opgaven.  Det er der dog ingen, der siger, bliver aktuelt. Derudover kører et Realdania projekt sideløbende i Kalundborg, dog adskiller de to projekter sig dog væsentligt fra hinanden, om end de også overlapper visse steder.

”Der er to projekter pt., der omhandler Kalundborg bymidte. Reteam Group forholder sig til butikker, service og kompetencer, men ser også på infrastrukturen, og det er, hvor de overlapper med Realdania, fordi her ser man netop på det fysiske. Realdania forsøger at sætte rammerne for at hjælpe provinsbyer, der er udfordret på detailhandel, og forsøger at få bymidten til at hænge sammen," siger Michel van der Linden.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0