AnnonceLuk annonce
Udvalg begyndte mødet på biogasanlæg

13-11-2018

I går havde Teknik- og Miljøudvalget udvalgsmøde, som tog sin begyndelse ved biogasanlægget, Kalundborg Bioenergi A/S. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I går havde Teknik- og Miljøudvalget udvalgsmøde, som tog sin begyndelse ved biogasanlægget, Kalundborg Bioenergi A/S, på Asnæs, hvor der har været mange problemer siden i sommer i form af store lugtgener fra anlægget, der i høj grad har generet hele nabolaget. Derfor valgte politikerne at tage imod en indbydelse fra Kalundborg Bioenergi, så de kunne få et større indblik i problemerne, og hvordan disse løses.

Beboere på Lerchenborgvej og områderne omkring har i mange måneder været plaget af en meget grim lugt fra det forholdsvis nye biogasanlæg, Kalundborg Bioenergi A/S, der har til huse på Asnæsvej tæt ved Lerchenborgvej. De har derfor klaget til Kalundborg Kommune, der har tilsynspligt med virksomheden, men naboerne kritiserer kommunen for ikke at have gjort nok i sagen, og de har derfor henvendt sig til Teknik- og Miljøudvalget, der i går var på besøg hos Kalundborg Bioenergi A/S for at besigtige biogasanlægget i forbindelse med deres udvalgsmøde, men også for at finde frem til, hvordan man løser de store lugtgener fra anlægget.

Kalundborg Bioenergi A/S har hele tiden været klar over, at de ikke har overholdt aftalen med kommune i forhold til lugtgener, men har ligeledes længe arbejdet hårdt på, at få systemet op at køre, så der ingen lugtgener vil være fremover. Teknik- og Miljøudvalget har i et stykke tid været inde over sagen, netop pga., at de mange naboers klager til kommunen ikke er blevet hørt, og rigtig mange borgere føler, at man ikke tager problemerne seriøst.

Ved udvalgets møde i går aftes forsøgte man altså fra politisk side at finde ud af, hvad der helt nøjagtig foregår og især, hvad man gør for, at den grimme lugt ikke længere skal genere hele nabolaget.

”Det gik rigtig fint. Vi fik snakket med virksomheden, som vi i øvrigt har været i dialog med i et stykke tid, og det ser heldigvis ud til, at problemerne med lugtgener endelig er løst. De har pt. ingen svovlproblemer, og lige så snart, at de kan måle svovl i systemet, installerer de deres netop indkøbte kulfiltre, så man undgår lugt. De fik filtrene hjem i fredags, og faktisk har de indtil for nylig brændt gassen af, i stedet for at køre den gennem filtrene, og det har været omkostningsfuldt for virksomheden, men de kunne ikke styre svovlen, og for at undgå lugten, var det løsningen, men det har de nu fået styr på, og sker der noget, har de som sagt kulfiltrene nu,” siger Jakob Beck Jensen (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget, og fortsætter:

”Vi oplever, at virksomheden arbejder konstruktivt med løsninger, men vi fortsætter selvfølgelig med at følge udviklingen tæt, og forventer selvfølgelig også, at virksomheden lever op til gældende bestemmelser. Vi er selvfølgelig enige med borgerne i, at det ikke skal lugte, ligesom virksomheden i øvrigt også selv er. Det har ikke været godt nok, men det burde, som sagt, være løst nu.”

Teknik- og Miljøudvalget opfordrer endvidere til løbende dialog mellem virksomhed og borgerne, da god kommunikation er vigtig, når man fx skal varsle borgerne om dage, hvor man laver noget specielt på biogasanlægget, og det derfor kan lugte enkelte dage om året, ligesom tilfældet er for de øvrige industrivirksomheder i området.

Læs også: Biogasanlæg lugter af rådne æg og Udvalg går ind i sag om lugt fra biogasanlægFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0