AnnonceLuk annonce
Lyd og lys er af stor betydning

19-01-2019

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Han troede egentlig, at han skulle være rockstjerne, men endte op med noget lidt andet. Han er dog ikke ked af den vej, han har valgt. Tværtimod.

Troels Køhl Hoby-Hansen elsker sit job. Han er 44 år, og ejer og driver til daglig Troels A/S, der leverer lyd- og lysudstyr til større arrangementer – noget han i øvrigt har gjort i mange år. Dengang, tilbage til de unge dage, skulle han ellers være rockstjerne - ifølge ham selv i hvert fald, men det blev aldrig rigtig til noget. Han fandt nemlig ud af, at det var sjovt at være med på sidelinjen i stedet, og begyndte at leje lyd- og lysudstyr ud til diverse musikere og bands rundt omkring i landet.

”Jeg har spillet musik siden, jeg var en seks år, og var sikker på, at jeg skulle være rockstjerne, da jeg flyttede til København som 18-årig,” fortæller Troels Køhl Hoby-Hansen smågrinende, og fortsætter:

”Jeg spillede i forskellige bands, men så samtidig, at vi rigtig brugte mange penge på at leje udstyr. Derfor tænkte jeg, at jeg kunne købe højttalere, og leje dem ud. Nogle spurgte lige pludselig, om jeg kunne lave lyd, og det fandt jeg hurtig ud af, at jeg kunne. Jeg fungerede som lydmand for flere bands, da jeg boede i København. Jeg havde et baghus på Østerbro, hvor jeg udlejede udstyr fra. Jeg spillede stadig musik, men at lave lyd tog hurtigt over.

Ville købe pølsevogn

Troels Køhl Hoby-Hansen startede eget firma i 1995, Det hed dengang Live Productions, hvilket det hed frem til 2011, hvor han solgte sit firma, og i stedet mente, at han skulle købe en pølsevogn.

”Jeg solgte mit firma til et firma i Slagelse, hvor jeg arbejdede frem til 2014. Da jeg sagde op, gik jeg med en plan om at åbne en pølsevogn. Jeg ville bare noget helt andet, men den plan syntes mine kunder ikke om, og jeg tænkte, de nok havde ret. Så jeg startede igen op for mig selv, og det blev til Troels A/S,” fortæller han. 

Troels Køhl Hoby-Hansen er autodidakt, og har ofte, før i tiden, misundt andre i branchen, der havde en uddannelse eller en masse erfaring bag sig. I dag har han selv stor erfaring i sin branche, men det har også kostet blod, sved og tårer. 

”Jeg har slået mig selv over tommelfingrene mange gange for, at få tingene til at lykkes, men det er okay. I 2011 blev min forretning imidlertid anderledes, fordi jeg valgte at satse på tungere arrangementer. Alle kan købe småanlæg, men jeg har været heldig at få lov at købe nogle produkter, som kan lejes ud til de største kunstnere. Det er der ikke så mange der kan, dels skal man købe sig til en vis mængde af det tunge og dyre udstyr, for at det kan fungere, og derudover er det en meget lille lukket kreds, der får lov til at købe bestemt udstyr,” fortæller han. 

Tilbage til provinsen

Tilbage til Østerbro i år 2000. Her havde Troels Køhl Hoby-Hansen efterhånden meget udstyr, der blev lejet ud fra baghuset i gården. Men der skulle laves Grøn gård, og baghuset skulle rives ned. 

”Jeg havde gennem årene haft lidt plads i Kaastrup Forsamlingshus, hvor jeg havde noget af mit udstyr, og i den forbindelse talte jeg med Niels, der ejede stedet, og han ville gerne sælge. Jeg købte forsamlingshuset, og lavede det i stand til beboelse, og havde samtidig plads til alt mit udstyr. Det var faktisk meget fint med base midt i Danmark, det var lettere at komme rundt til alle de steder uden for København, og huslejen var langt billigere,” fortæller Troels Køhl Hoby-Hansen, der er født og opvokset i Kalundborg. 

Der sker noget i Kalundborg området

Troels Køhl Hoby-Hansen har hele tiden haft nok at lave – også selv om han flyttede væk fra København og til provinsen. Faktisk har Troels A/S i dag primært store og tunge produktioner, men vil også rigtig gerne lave noget lokalt. Han er bl.a. fast lydmand for Sweethearts og Peter A.G, men laver også lyd for Kalundborg Rock’er, Vig Festivalen, Musik i Havnsø, Den 8. Himmel, ligesom til en masse andre koncerter og festivaler. Derudover 

leverer han også scenesystemer m.m. til tv produktioner.

”Jeg prøver nu er at gå målrettet efter de tunge produktioner, fordi jeg godt kan lide den slags job – hele processen, lige fra at byde på jobbet til det økonomiske og logistikken. Jeg laver rigtig mange sjove ting, blandt andet leverede jeg lys og lyd til Kim Larsens sidste koncert, og det er lidt mærkeligt at tænke på, at han sang sin sidste sang for offentligheden i mine højttalere,” siger Troels Køhl Hoby-Hansen, og påpeger:

”Kalundborg laver i øvrigt mange arrangementer i forhold til før i tiden, og det er super fedt, at folk har vænnet sig mere til at gå ud. Ti år tilbage skete der ingenting i byen, og gjorde der, deltog folk slet ikke på samme måde, som de gør i dag.”

Troels Køhl Hoby-Hansen bor i dag i Havnsø, og passer sin forretning derfra. Han har fastansatte, men booker også en masse freelancere ind hele tiden.

”Udover tre fastansatte, booker jeg folk ind hele tiden. Det er man nødt til. Nogle weekender har jeg måske mere end 20 mand på arbejde. Så omfattende som det er ved at blive, overvejer jeg da nogle gange, om man burde have en professionel bestyrelse,” slutter han. Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0