AnnonceLuk annonce
Tissø-ringen i europæisk rampelys

19-01-2017

Flemming Engtoft Larsen (tv.) med kopien af Tissøringen og Henning Vingborg med den ægte sammen med Bodil Bundgaard Rasmussen fra Nationalmuseet. Foto: Claus Sørensen

Verdens største guldfund fra vikingetiden er taget ud af montren på Nationalmuseet. Den sendes nu med kurér til stor udstilling i Frankfurt. Imens låner Nationalmuseet fornem kopi fra Tissø. Sidst den originale ring var lånt ud, blev den stjålet under stor dramatik.

Der værnes godt om Tissøringen - verdens største guldfund fra vikingetiden. Den to kilo tunge ring af det pureste guld er effektivt beskyttet på Nationalmuseet, men lige nu er den taget ud af sin montre. Det skete bag låste døre og store sikkerhedsforanstaltninger.

Tissøringen lånes de næste måneder ud til en stor udstilling »Odin, Thor og Freja« på det arkæologiske museum i Frankfurt. Her kommer der europæisk spotlight på ringen og på den danske vikingetid.

De få, der fik lov at overvære, at ringen kom ud i dagslyset, fik ikke kun lejlighed til at se, men også at røre. Og det er ingen overdrivelse at notere, at de følte historiens vingesus. Blandt dem var Flemming Engtoft Larsen og Henning Vingborg fra Tissø Vikingemarked. De var taget til Nationalmuseet med den fornemme kopi af ringen, der ellers er udstillet på  Formidlingscenter Fugledegård ved Tissø. Nationalmuseet har fået lov at låne denne kopi, mens den ægte er i Tyskland. Kopien er nu placeret i museets montre.

Guldkuppet

Det er godt en snes år siden, den originale Tissøring blev lånt ud. Siden har den ikke været væk fra Nationalmuseet. 

”Sidste gang, vi lånte den ud, gik det ikke så godt”, siger Bodil Bundgaard, forsknings- og samlingschef på Nationalmuseet.

Ringen er et pragtstykke. En halsring på 1,8 kilo af guld. Den var i 1994 udlånt til Moesgaard Museum og blev stjålet af rambuktyve. Det største guldkup i Danmark siden tyveriet af Guldhornene. Otte dage senere kom ringen tilbage - efter at tyvene havde krævet og fået en stor løsesum.

Facts om Tissøringen

Tissøringen blev fundet i 1977 under markarbejde vest for Tissø. En lokal bonde var i færd med at harve sin mark, da ringen sad fast i harven. Han troede i første omgang, det var et stykke ståltråd.

Ringen er lavet af guld af den højeste lødighed og er fra 900-tallet. Otte guldtråde er flettet sammen parvis, og ringen er fremstillet af disse fire tykke guldtråde. Den har en indre diameter på 30 cm og en ydre på 35. I udrettet tilstand er ringen næsten en meter lang. Den vejer 1,83 kilo.

Den store, tunge og kostbare ring er en halsring og har formentlig kun været båret ved særlige lejligheder af magtfulde mænd eller kvinder, der herskede over pladsen ved Tissø eller var måske tænkt til en gudestatue, der stod i den kultbygning på pladsen. 

Kopien af Tissøringen er fra 2013 og af forgyldt finsølv.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0