AnnonceLuk annonce
Test dine lunger

16-09-2016

Sundhedshuset i Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Knap 8 pct. af borgerne i Kalundborg Kommune lider af den alvorlige lungesygdom KOL, mange af dem uden at vide et. På onsdag afholder kommunens sundhedspersonale et arrangement om KOL, hvor man blandt andet kan få testet sin lungefunktion.

På landsplan regner man med, at 320.000 danskere lider af den alvorlige lungesygdom KOL. Kun ca. halvdelen ved det selv. I Kalundborg Kommune ved vi, at 7,9 % af borgerne eller ca. 2.700 har KOL.

Jeg er rigtig glad for, at vi nu sætter fokus på KOL, som er en alvorlig sygdom. Det er for det første vigtigt, at sygdommen opdages. For det andet er det vigtigt, at patienter lærer at leve med sygdommen, så de får et godt liv trods den uhelbredelige sygdom,” siger formanden for Ældre- og Sundhedsudvalget, Peter Jacobsen (DF).

KOL kan ikke helbredes, men hvis man opdager sygdommen tidligt, kan man gøre meget for at mindske symptomer og følger af sygdommen. KOL- kompetencecenteret/Region Sjælland vil foretage lungefunktionsmålinger. De har også en KOL-dragt med, så pårørende og andre interesserede kan få en oplevelse af, hvordan det er at leve med KOL. Stina Hansen fra Forebyggelses- og genoptræningscenteret informerer om centerets kurser, bl.a. "Livet med KOL". Desuden vil det lokale KOL-netværk være til stede ligesom udviklingskonsulent Ninna Uhrlund fra Kalundborg Kommunes sundhedsstab vil informere om hjemmesygepleje, hjemmehjælp og hjælpemidler.

Fakta om KOL
KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres.
Både mænd og kvinder rammes af KOL. I Danmark anslås det at ca. 320.000 har KOL, men kun ca. halvdelen ved det selv. KOL er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark, og 16 mennesker dør på grund af KOL hver dag.
KOL kan ikke helbredes, når man først har sygdommen. Men man kan mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, tage inhalationsmedicin og være fysisk aktiv. Jo før man opdager KOL og bremser faldet i lungefunktion, jo bedre. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes.

På både www.lunge.dk, www.astma-allergi.dk og www.sundhed.dk kan man finde generelle informationer om sygdommen, dens symptomer, behandlingsformer og forebyggelse.

Kalundborg Kommunes arrangement om KOL foregår d. 21. september kl. 14-17 i Sundheds- og Akuthuset på Nørre Allé 39 i Kalundborg.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0