AnnonceLuk annonce
Tager det med et smil

30-10-2020

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

TV-Kalundborg var fredag formiddag forbi Meny og Kvickly i Kalundborg for at se, hvordan det går med brugen af mundbind eller visir, som nu alle skal bære i bl.a. supermarkederne.

Danskerne må vænne sig til at bære mundbind for øjeblikket, da listen over, hvor man skal bære mundbind efterhånden er lang grundet de nyeste COVID-19 restriktioner. Det begyndte med den offentlige transport og på barer og restauranter, men nu gælder det således også alle indendørs steder med offentlig adgang. Det gælder blandt andet supermarkeder, storcentre, butikker, idrætshaller, spillesteder, biblioteker, biografer, teatre og fitnesscentre etc.

Hos Meny i Kalundborg tager kunderne det pænt, at man skal bære mundbind eller visir, når man handler, ligesom personalet har vænnet sig til, at man skal have det på.

”Det går rigtig godt. Vi har en, der står i indgangen og minder folk om, at man skal huske mundbind, og skulle der være nogle, der har glemt det, udleverer vi gratis mundbind til dem til og med i morgen. Men kunderne er faktisk gode til at huske på det, og i dag er der fx kun udleveret fire mundbind til folk, der har glemt at få et med. Derudover er det ligesom, at mundbindet minder folk om, at de skal holde lidt ekstra afstand og huske at spritte hænderne, og det er jo godt, ” fortæller købmand  hos Meny, Peter Egebæk.

Han fortæller endvidere, at også de ansatte er gode til at få det bedste ud af en træls situation: ”Personalet har taget det med et smil, og lige så har stort set alle kunder. Vi må lave nogle ting om hernede hele tiden grundet corona, men sådan er det, og det har vi efterhånden vænnet os til. Nu må vi stå sammen, så vi igen kan gøre alle de ting, vi gerne vil,” slutter Peter Egebæk.

Også hos Kvickly går det godt

Også hos Kvickly tager kunderne det med et smil: ”Det går rigtig fint. Både kunder og personale gør det bare så godt. Vi har da nogle få, der har glemt et mundbind, men så har de fået udleveret et. Man kan også købe et hos bageren eller i kiosken, hvis man har glemt, når man skal ind. Faktisk har langt det fleste af vores personale valgt at have de halve visirer på, som netop i går er blevet godkendt. Man skal bare huske, at det skal være det, der går op over næsen også. Men sådan helt generelt, brokker hverken kunder eller personale sig. Det er ligesom, at alle ved, at vi alle er nødt til at tage os lidt sammen for at undgå, at vi får tilstande som set mange andre steder i Europa lige nu, og det her er altså bedre end at skulle lukke helt ned,” siger varehuschef, Kirsti Thygesen, og fortsætter: ”Vi har også allerede haft besøg af både arbejdstilsynet og politiet, og alt er som det skal være.”

Hvor skal man bruge mundbind:

  • Ved rejser med kollektiv transport. 
  • Ved besøg på restauranter, caféer, konditorier, bagerforretninger, fastfood-restauranter m.v., hvor der er siddende indendørsservering.
  • Kravet om mundbind eller visir gælder så længe, man går eller står, men ikke når man sidder ned. Man skal således bære mundbind, når man går ind i lokalet, når man rejser sig fra sin plads ved bordet, fx for at gå på toilettet, eller står ved disken for at bestille mad eller drikkevarer, betale osv. 
  • I detailhandlen, dvs. butikker, dagligvarebutikker, storcentre, stormagasiner, varehuse, basarer, arkader mv. hvortil offentligheden har adgang.
  • Ved indendørsarealer på ungdomsuddannelser, voksenuddannelser, videregående uddannelsesinstitutioner, musik- og kulturskoler, køreskoler, folkehøjskoler, daghøjskoler og aftenskoler, fx kantine og gange. Krav gælder ikke i klasse- eller undervisningslokale samt visse andre steder.
  • Indendørs på kulturinstitutioner og idrætsfaciliteter herunder museer, idrætshaller, træningscentre, kunsthaller, spillesteder, biblioteker, kulturhuse, zoologiske anlæg, biografer, teatre, foreningslokaler m.v. Krav om mundbind eller visir gælder ikke, når man sidder ned, hvis det ikke kan anvendes grundet aktivitetens natur, samt for optrædende deltagere og udøvere mv. under disses optræden mv. Dvs. man ikke behøver bruge mundbind, når man sidder ned fx i biografen eller er tilskuer og heller ikke, når man dyrker sport.
  •  I lokaler, hvor folkekirken og trossamfund uden for folkekirken gennemfører aktiviteter. Kravet gælder ikke, når man sidder ned.
  • På sundheds- og ældreområdet, fx sygehus, klinik i praksissektoren, fx hos lægen, praktiserende psykolog, fysioterapeut, kommunale sundhedstilbud, på plejehjem. Desuden kan den lokale ledelse indføre krav på visse dele af socialområdet, fx botilbud, herberger mv. Krav gælder ikke for indlagte patienter, visse beboere og borgere på plejehjem, botilbud, anbringelsessteder mv. 

Mundbind eller visir

Ifølge bekendtgørelserne kan både visir og mundbind bruges, så længe de dækker næse og mund. Der er ikke noget krav til, om mundbindene er engangsmundbind eller stofmundbind. Det er dog ikke alle, der skal have mundbind på i ovennævnte situationer. Af bekendtgørelserne fra Sundheds- og Ældreministeriet fremgår det, at alle børn under 12 år er undtaget. 

Derudover er der tidspunkter, hvor det er anset som okay ikke at have mundbind på. Det gælder blandt andet, hvis man kortvarigt skal indtage mad, drikke eller medicin, hvis man skal føre en samtale med folk, der mundaflæser, hvis mundbindet giver vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser, eller hvis politiet skal foretage identifikation.

Ligeledes gælder, at hvis man er fysisk eller psykisk besværet af at have mundbind eller visir på, så er man også fritaget. Det kan for eksempel være udviklingshæmmede personer eller personer med demens, nedsat syns- eller høreevne. Hvis man har psykisk eller fysisk besvær, behøver man ikke kunne fremvise en lægeerklæring eller anden dokumentation for, at man er fritaget af reglerne.

Kilde: Sundhedsstyrelsen


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0