AnnonceLuk annonce
Svebølle vinder innovationspris

28-10-2016

Svebølle vinder innovationspris som laboratorium for demonstration af teknologiers muligheder for at understøtte udviklingen i mindre byer og landdistrikter. Kalundborg Kommune vil med projektet Smart Village Svebølle vise, hvordan man kan få bedre service og energiudnyttelse for pengene på det kommunale budget - og ikke mindst, hvordan man kan indrette sig, så livet i mindre samfund bliver smartere.

"Vi står her med et enormt potentiale for at gøre livet i mindre samfund både lettere, bedre og smartere ved at udnytte teknologi. Og samtidig regner vi med at spare penge. Det vil vi vise i Svebølle", siger Michel van der Linden, ansvarlig direktør i Kalundborg Kommune.

Smart Village Svebølle vandt Innovationsprisen 2016 på KTC, kommunaltekniske chefers årsmøde torsdag. Projektet handler helt konkret om at skabe smarte liv i mindre byer. F.eks. ved at udnytte energi og ressourcer bedre ved hjælp af teknologi eller indrette service, så livet bliver lettere for indbyggerne. Ældre borgere efterspørger f.eks. løsninger, der kan gøre transport til og fra f.eks. genoptræning overflødig. I det hele taget er borgere i byen, der har 850 husstande, involveret og engageret i at finde løsninger, der passer lige nøjagtig til dem.

SEAS-NVE har som forsyningsselskab sammen med kommunen udviklet en 'smart city platform', der kan forvalte og anvende datastrømme fra forsyningens netværk. Det kan bruges til intelligent styring af elforbrug i private hjem har et forsøg vist. Et andet delprojekt skal demonstrere, hvordan trådløst net (wi-fi) kan skabe optimal gadebelysning, som både øger tryghed på gader og stier og sparer energi.

"Det skal også være smart at bo i små byer og landdistrikter. Mange store byer har arbejdet med løsninger, hvor teknologi gør forsyning smartere. Her satser vi på en mindre by", sig Michel van der Linden om visionerne i projektet.

Projektet i Svebølle startede i 2012, da Kalundborg Kommune i samarbejde med byens borgere, forsyningsvirksomheder, institutioner, virksomheder og kommunale driftsenheder etablerede et Living Lab, hvor kommunen og engagerede virksomheder sammen med borgerne arbejder på at udvikle og virkeliggøre ’smart by’-løsninger. Målet er at gøre det endnu mere attraktivt at bo i mindre bysamfund og at gøre det attraktivt for små og mellemstore virksomheder at slå sig ned i byer som Svebølle.

Kalundborg Kommune arbejder målrettet på at styrke samarbejdet med Danmarks førende universiteter, forskere og studerende. Projektet Smart Village Svebølle er et samarbejde mellem Kalundborg Kommune, SEAS NVE og Alexandra Instituttet A/S og løber frem til udgangen af 2020.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0