AnnonceLuk annonce
Fabrik solgt og stor håndsprit produktion startet

12-04-2020

Det tidligere Inbicon på Asnæsværket er solgt til RE Energy, og nu er der startet produktion af bioethanol, baseret på en fermenteret alkoholbase fra Carlsbergs bryggeri i Fredericia. De første tankbiler med alkoholbasen kørte ind på anlægget i denne uge. Foto: RE Energy

Af Jens Nielsen

Det tidligere Inbicon fabriksanlæg i Kalundborg er solgt til kendt erhvervsmand. På kun en uge er fabrikken nu i drift med produktion af ethanol til den danske stat, et samarbejde mellem bl.a. Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet.

Inbicons demonstrationsanlæg for produktion af 2. generations bioethanol, beliggende på Asnæsværkets grund i Kalundborg, blev lukket i slutningen af 2014, nu er fabriksanlægget imidlertid blevet solgt til RE Energy, ejet af den kendte erhvervsmand Karsten Ree, som har planer for anlægget, der endnu ikke er offentliggjort.

Men inden RE Energys planer kan begynde, er fabriksanlægget blevet startet op på kun en uge, og producerer nu ethanol til brug for sundhedsmyndighederne.

Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet har bevilliget 17,5 mio. kr. til et konsortium bestående af Staten, Carlsberg, Ørsted og Ree Holding, som er samlet i et nyoprettet selskab under Rigspolitiet til nødproduktion af ethanol. Produktionen skal anvendes i desinfektionsmidler såsom håndsprit, der er afgørende for at begrænse smittespredning på bl.a. hospitaler, i beredskabet, og på landets virksomheder.

”Den sidste uge i marts blev vi kontaktet af Statens Nationale Stab, om det var muligt at sætte en ethanolproduktion i gang til brug for desinficering og håndsprit. Vi fik så hurtigt lavet en økonomibetragtning af hvad det ville koste, at starte anlægget op, og så bevilligede Novo Nordisk Fonden og Carlsfondet pengene i løbet af få dage,” fortæller direktør i RE Energy, Henrik Maimann.

Produktionen er baseret på en fermenteret alkoholbase fra Carlsbergs bryggeri i Fredericia. Alkoholbasen destilleres til 90% og forarbejdes herefter til desinfektion. Ambitionen er i første omgang at producere ethanol i en periode på 6 uger, og fabriksanlægget i Kalundborg kan producere mellem 36.000 og 40.000 liter ethanol i døgnet.

10 tankbiler vil operere i døgndrift for at levere 1,4 millioner liter alkoholbase om ugen for at holde anlægget kørende, og Carlsberg har som en del af konsortiet indvilget i at ombygge en del af sin produktion i Fredericia.

Tidligere medarbejdere er kaldt ind

Det har kun været muligt at få anlægget i gang på kun en uge ved, at en række af de tidligere Inbicon medarbejdere er blevet kaldt ind for at være med til at starte anlægget op.

”Ørsted har virkeligt lagt sig i selen med både teknik og drift folk, plus at vi har været ude og låne drift folk i Kalundborgområdet fra flere forskellige firmaer, medarbejdere som tidligere har arbejdet på anlægget, og der har været en helt utrolig velvillighed,” siger Henrik Maimann, og fortsætter,

”Vi har også oplevet stor velvillighed fra Kalundborg Kommune, Kalundborg Forsyning, Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet, så alle har lagt sig i selen, i hvert fald efter en opringning fra politidirektøren.”

Henrik Maimann oplyser at der lige nu arbejder godt 20 mand på fabriksanlægget, dels med driften og dels med teknik og vedligehold.

De deltagende parter i konsortiet kommer ikke til at tjene penge på produktionen af ethanolen.

Nye arbejdspladser

Når ethanolproduktionen til staten er overstået, fortsætter RE Energy med deres egne planer for fabrikken, som kommer til at give nye arbejdspladser til Kalundborgområdet.

”Når produktionen kommer til at køre, skal vi arbejde i døgndrift, der skal vi bruge omkring 20 mand som skal arbejde i treholdsskift, plus ledelse og teknisk stab, og så vil det give arbejde til en række firmaer udefra som skal hjælpe med service og vedligehold, og det gode ved Kalundborg er, at hele leverandørkredsen omkring de her virksomheder, er gearet til at arbejde på procesanlæg.”

Henrik Maimann har i øvrigt en fortid som vicepræsident fra 2012-2015 i Dong Energy, og havde bl.a. ansvaret for Inbicon fabriksanlægget i Kalundborg.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0