AnnonceLuk annonce
Sorter juleaffaldet korrekt

22-11-2019

Plakat fra Argo

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Rigtig mange mennesker tænker på at gøre tingene så miljøvenligt, som muligt, og det vil Argo gerne være med til i forbindelse med, at julen banker på døren, og der samtidig kommer en masse affald fra gavepapir, pynt, mad osv.

Julen er lige om hjørnet, og derfor vil ARGO, der står bag genbrugspladserne i Kalundborg Kommune, gerne fortælle folk, hvordan de skal sortere alt det affald, der følger med julen, blandt andet gavepapiret. Julen har mange glæder, og en af dem er de julegaver, vi giver til hinanden – men det er også en højtid, hvor gavepapir og meget andet juleaffald hober sig op – og hvor er det lige, at man skal gøre af det? ARGO anbefaler, at man på genbrugspladsen afleverer sit gavepapir i aviscontaineren, da rigtig meget af det kan genanvendes.

Den mere miljøvenlige løsning

ARGO sender alle sine avis-containere (fra 14 genbrugspladser) til sortering og genanvendelse i Tyskland. På anlægget i Tyskland sorteres gavepapiret, og det som er coated og/eller indeholder plastik, bliver sorteret fra og energiudnyttet lokalt. Langt det meste gavepapir bliver genanvendt til nyt gavepapir og blade – og det varmer på miljøregnskabets bundlinje. Årsagen til ARGO sender gavepapiret til et anlæg i Tyskland er, at der ikke findes et anlæg med tilsvarende kapacitet i Danmark. Det er ikke alle affaldsselskaber, der har valgt løsningen med sortering af gavepapiret, men i stedet anbefaler at lægge gavepapiret i restaffald. ARGO har valgt den lidt mere omkostningsfulde løsning, i håb om, at få så meget gavepapir genanvendt som mulig.

Køb genanvendeligt gavepapir

Vi er vilde med glitter og glimmer i julen – også på vores gavepapir, men det er miljøet ikke. Hvis man vil være sikker på, at gavepapiret kan genanvendes, så skal man gå efter gavepapir, der ikke har glimmer eller glitter på, og ej heller har en helt unaturlig glat overflade. På den måde hjælper man bedst miljøet.

Sorter til gavn for miljøet

Gavebånd og tape egner sig ikke til genanvendelse, og skal derfor i containeren ’Uegnet til genanvendelse’ (nr. 45). Julekalenderen skal i aviscontaineren. Julekalendere er ofte lavet af karton, og skal sorteres ud til aviscontaineren. Dog skal eventuelt plastik i chokolade-kalendere og lignende fjernes og sorteres ud i plastindsamlingen. Julekort og til og fra kort skal i aviscontaineren. De fine julekort, som vi sender hinanden med ønsket om en glædelig jul, er som regel lavet af karton og skal i aviscontaineren på genbrugspladsen. De kan genanvendes og bringe glæde igen næste jul. Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik, og afleveres på genbrugspladsen. Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres og afleveres som haveaffald på genbrugspladsen. Kugler, lys og bånd skal sammen med ler og blomsterskum i containeren ’Uegnet til genanvendelse’.

Er man i tvivl?

Er man i tvivl om, hvor juleaffaldet skal hen, så er ARGOs pladspersonale på den lokale genbrugsplads parate til at vejlede på pladsen. Man kan hjælpe sig selv ved, at sortere så meget affald som mulig hjemmefra. Det kan gøres i fx papkasser eller poser, så er det hurtigere at aflevere. Du kan fx lave en pose med de effekter, du er i tvivl om, hvor skal hen. En pladsmedarbejder kan derpå nemt overskue indholdet, og hjælpe dig med, hvor det skal hen.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0