AnnonceLuk annonce
Søfartsmuseum tager form

01-06-2021

Privatfoto

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

En gruppe borgere i Kalundborg har i et stykke tid arbejdet på at etablere et søfartsmuseum, og de har nu indkaldt til stiftende generalforsamling for at starte en egentlig forening.

I en hal i Svebølle et stykke vej fra havn og hav, har Poul Blasen igennem mange år samlet skibsmalerier, skibsmodeller, brugsting, taljer og andet værktøj der bruges ombord i skibene. Poul Blasen går inden længe på pension, og har luftet idéen om et søfartsmuseum i Kalundborg, hvor hans samling godt kunne anvendes, hvis der var interesse – og det er der. 

Flere borgere har vist interesse, og har givet tilsavn om at være frivillige og bakke op om et sådan projekt, og en udpeget arbejdsgruppe bestående af Poul Blasen, Ole Kølle, Gustav Jakobsen, Jens Seeberg, Keld Jensen og Tommy Dinesen er nu nået så langt, at der er indkaldt til stiftende generalforsamling tirsdag den 1. juni kl. 19 i Aktivitetscenter Munkesøen på Esbern Snaresvej i Kalundborg.

”Historisk har Kalundborg været havn for blandede aktiviteter siden korstogenes tid – i nyere tid byggeriet af raffinaderiet samt Asnæsværket. I 60’erne og 70’erne var Kalundborg en af Danmarks største færgebyer, med mange daglige ankomster og afgange, hvor JKLs 4 færger med godt 3-400 hundrede ansatte var en stor arbejdsplads, DSBs prinsessefærger mellem Kalundborg Århus, Færgen til Samsø, der inden overnatning i Århus anløb Tunø, desuden var der kortere anløb af færgen Prins Bertil, en luftpudebåd deltog også i at fragte passagerer mellem landsdelene, og et års tid i firserne var den DSB ejede catamaran Sælhunden på ruten,”fortæller Tommy Dinesen, og fortsætter: ”De senere år har der ligeledes været anløb af flere krydstogtskibe, men også Switzers bugserbåde er faste kunder med baggrund i de mange skibsanløb til havnene i Kalundborg. Kalundborg havn er nu udvidet til den nye containerhavn på Asnæs. Havnene anløbes i dag med rundt 1000 skibe årligt, heraf flest til raffinaderiet.”

Søfartsmuseum er en populær idé

Den omtale, der har været i lokalmedierne vedrørende et søfartsmuseum har betydet flere henvendelser om forskellige effekter, og der er allerede foræret flere ting fra private til et eventuelt Søfartsmuseum, herunder ældre skibslanterne fra Samsø, modelskib af det russiske dampskib, der sank ved Røsnæs, flere billeder af den afdøde, men kendte kalundborgske marinemaler, Otto Stoltenberg, og i juli vil en model af Juelsminde – Kalundborg Linjens M/F LASSE blive tilført samlingen af effekter, og flere vil dukke op. Blandt andet har man fra Molslinjen givet en melding om, at de vil se på, horvidt de har noget liggende fra tiden, hvor de sejlede Århus- Kalundborg ruten.

Arbejdsgruppen er naturligvis klar over ,at et søfartsmuseum ikke kommer af sig selv, og håber naturligvis på opbakning fra borgerne. Placeringen af museet er der allerede mange forslag til, men der skal først søges midler hos maritime fonde ligesom et samarbejde med kommunen skal etableres, inden man ved, hvor museet skal være. V

”Men der er ingen tvivl om, at et søfartsmuseum vil være et stort plus for byen, herunder byens borgere samt turister,” slutter Tommy Dinesen.

Man kan læse mere om projektet på Kalundborg Søfartsmuseums Facebookside 'Kalundborg Søfartsmuseum'.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0