AnnonceLuk annonce
Smittetal er misvisende

18-03-2021

Smittetallene har i en periode været misvisende grundet falsk positive test. 

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

COVID-19: Hvis man kigger på statistikken over smittede borgere i Kalundborg Kommune, ser det ud som om, at der er en del flere smittede i den sidste uges tid end ugen før, men virkeligheden er tilsyneladende en anden.

Ved daglige smittetal har Statens Serum Institut siden den 10. marts opgjort tal fra både PCR- og lyntest, men det er misvisende, og puster smittetallet fejlagtigt op. Det daglige smittetal ligger i virkeligheden lavere, fordi opgørelsen tæller både PCR-test, der tester i halsen, og lyntest fra private- og offentlige udbydere, men 0,5 pct., måske endda et højere tal, af de positive test, der bliver lavet i kvik-centrene, er i virkeligheden negative. Det viser sig, når de smittede borgere efter kviktesten, lader sig teste med en PCR-test. Men indtil i går har man ikke korrigeret for de falske positive tal.

”Ved 50.000 antigentest pr. dag vil der statistisk set være 250 falsk positive pr. dag. Så det afhænger af specificiteten af den enkelte antigentest og antallet af testede personer, hvor mange falsk positive der er,” siger Claus Nielsen, afdelingsleder for SSI, i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Borgmester Martin Damm (V) har ligeledes skrevet på sin væg på Facebook for et par dage siden, at man tilsyneladende vil opleve, at smittetallene stiger. Men, at det skyldes, at myndighederne fra 10. marts er begyndt at tælle resultaterne med fra de såkaldte lyntest.

”Lyntest er gode til screening, men er - lidt afhængig af fabrikat - ikke 100% sikre, idet omkring en halv pct. af testene giver et såkaldt falsk positivt svar. I Kalundborg Kommune er der medtalt i omegnen af 5.000 lyntest, hvilket betyder, at der alt andet lige er omkring 25 for mange smittede med i statistikken. Det samlede tal for smittede er til oplysning 30 denne uge alt inklusive. Da der tælles løbende uge, vil smittetallet rent matematisk stige de kommende dage alene grundet opgørelsesmetoden. På næste mandag er den nye tællemetode fuldt implementeret, og vi vil derfor igen kunne begynde at se, om smitten går op eller ned. Dagens tal (mandag) er 30 smittede ud af 9.930 test. Altså stadig en lav positivprocent på 0,30 (og dette endda inklusiv de falsk positive). Summa summarum: Det går stadig ganske fornuftigt,” skriver Martin Damm.

Søren Ole Sørensen, der er direktør i Kalundborg Kommune med ansvar for sundhed, fortæller, at kommunen er opmærksom på stigningen i smittetallet, og har været det siden de tre nye kviktest-steder i Kalundborg, Høng og Svebølle blev etableret.

”Vi kender ikke til omfanget af, hvor mange falske positive test, vi har. Men hvis det holder, hvad de siger mht. en fejlmargen på minimum den halve pct., og vi overfører det på Kalundborg, er resultatet, at der ikke er mange, der er smittet lige nu. Vi tester ydermere også flere, og der vil derfor også komme flere positive, men procentandelen er den samme. Det vi burde interessere os for er, hvor mange der er indlagt fra Kalundborg Kommune, og lige nu har vi én indlagt. En lang periode har vi også ligget på nul indlagte herfra,” siger han, og slutter: ”Når den næste test, altså PCR testen ikke annullerer den første, så er de smittetal, som vi kører med i Danmark jo helt skæve.”

TV-Kalundborg kontaktede Statens Serum Instituts pressetjeneste onsdag eftermiddag, og fik bekræftet, at der er en fejlmargen på kviktest, og at den muligvis kan være højere end den halve procent. Dog er det nu også oplyst fra SSI, at alle testresultater, hvor en person med en positiv kviktest efterfølgende bliver erklæret negativ med en PCR-test, vil blive ændret i opgørelserne bagudrettet. Ydermere har SSI netop oplyst, at man vil gå tilbage til kun at opgøre resultater for PCR-test, som udtryk for udviklingen i smitte. 

For tiden er omkring 100.000 af de ca. 300.000 daglige test, der bliver foretaget, lavet ved lyntest-metoden. Det oplyser SSI til Jyllands-Posten. Hvilket altså betyder, at antallet af falsk-positive resultater sandsynligvis er på omkring 500.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0