AnnonceLuk annonce
Skræmt af vilde køer på spidsen af Røsnæs

07-01-2021

Køer på Røsnæsspidsen. Arkivfoto: Ole Agerbæk

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Familie på travetur i den smukke natur fik sig en forskrækkelse. Skovrider Jens Peter Simonsen, Naturstyrelsen Midtsjælland, har ikke hørt om tilsvarende episoder.

Der stod de på toppen af bakken vest for Vågehøj på spidsen af Røsnæs.

To store, tunge sorte køer. De kiggede ned på en lille flok mennesker plus en hund i snor, der var på vej hen imod bakken – og pludselig satte de i gang og galopperede ned ad bakken med kurs mod gæsterne.

"Jeg så først de to køer, da de kom gungrende ned ad bakken mod os. Min kone, der gik forrest, valgte at stå stille, og det lagde heldigvis en dæmper på gemytterne. Lidt efter luntede de videre, og vi fortsatte langsomt hen til hegnet, hvor vi kunne slippe ud."

Sådan fortæller Martyn Farmer fra Berlin, der var på familiebesøg i Kalundborg, om oplevelsen. Han fortæller videre, at ”vi havde mest lyst til at løbe, men det virkede som den bedste taktik ikke at udfordre de to køer til et sprint”.

Andre i familien var mindre strategiske og tog flugten i løb for ikke at blive løbet over ende af de tunge kreaturer.

Hund, ræv eller ulv?

Gårdejer på Røsnæs Mogens Anholm, der tidligere har forpagtet området af Naturstyrelsen og i næsten 30 år havde kreaturer gående på spidsen af Røsnæs, siger, at det formentlig var hunden, der var årsag til køernes aggressive optræden. En ko kan nemlig ikke se forskel på en hund, en ræv eller en ulv og reagerer pr. instinkt som om, der er fare på færde, også selvom hunden i dette tilfælde var Victor, en lille, fredelig cockerspaniel i snor. Køerne ser ikke hunden som et kæledyr men som et potentielt rovdyr.

Mogens Anholm mener, at man i en tilsvarende situation i første omgang skal stå stille og holde hunden ind til sig i stram snor. Hvis køerne så kommer tæt på og står og fnyser, er det bedst at slippe hunden løs og selv gå i modsat retning. Hunden skal nok hytte sig selv, selvom den bliver forfulgt af køerne, og de mister interessen for de tobenede.

Han kan huske en episode for et par år siden, hvor en mand kom galt af sted i området, fordi hans hund blev ved med at løbe rundt om sin herre, da køerne kom løbende, og til sidst viklede den ham ind i hundesnoren, så han snublede, faldt og blev trådt på af køerne.

Køer er farveblinde

Mogens Anholm siger i øvrigt, at det er en helt rigtig reaktion at stå stille, hvis køerne kommer stormende, for så springer de til hver sin side.

Et par af kvinderne i selskabet var iført farverige frakker: Knaldrød og skriggul. Det har ingen betydning, siger Mogens Anholm. Køer er nemlig farveblinde, så når toreadoren vifter med et rødt klæde, er det udelukkende af hensyn til tilskuerne. Tyren er ligeglad.

De køer, der nu græsser på arealerne på Røsnæs, er af racen Galloway. Der er omkring 60 kreaturer, og dertil kommer en halv snes heste.

De levende naturplejere afgræsser de 70 hektar, som området omfatter, så overdrevsnaturen får bedre vilkår, og biodiversiteten styrkes. Hestene gnasker også i sig af buskene, så de ikke breder sig.

Nyt at køer volder problemer

Røsnæsspidsen sorterer under Naturstyrelsen Midtsjælland, der forvalter statens skove og naturarealer i Midtsjælland både i forhold til drift, friluftsliv og naturvejledning.

Det er nyt for skovrider Jens Peter Simonsen, at køerne kan volde problemer for mennesker, der besøger området. Der har jo gået køer på spidsen af Røsnæs i årtier, og ud over den episode, som Mogens Anholm selv nævner, har han ikke hørt om problemer.

Sidste år kom en ny forpagter til, idet Anne Ravn afløste Mogens Anholm. Han fandt ikke forpagtningen så tillokkende længere på grund af mange nye restriktioner. For eksempel må der nu kun gå tyre på nordsiden og ikke på sydsiden (fjordsiden), og det kan gøre det noget besværligt, når køerne på sydsiden skal have besøg af tyren. Tidligere havde Mogens Anholm en tyr gående i en fold ved Rullehøj netop på sydsiden, så her kunne køerne uden problemer komme på besøg.

Med en ny forpagter er det derfor nu nogle andre køer end tidligere, der færdes på spidsen. Jens Peter Simonsen siger, at køer af Galloway-racen er meget fredelige, og Naturstyrelsen stiller som et krav, at dyrene ikke må være opsøgende, men køer er jo nysgerrige, som han konstaterer.

Har køerne kalve, skal man sørge for ikke at komme imellem mor og barn, for sker det, vil koen beskytte sin kalv.

Må gerne tage hund med

Skovrideren har nu noteret sig episoden med de aggressive køer og vil give den videre til forpagteren:

"Nu vil vi samle oplevelser med køerne sammen, og hvis der er flere tilsvarende episoder, må vi se på, om køerne skal udskiftes med andre køer," siger han.

Jens Peter Simonsen vil ikke fraråde gæster på Røsnæs-spidsen at have hunde med. Han mener, at det vil ødelægge oplevelsen, hvis hundeejere ikke mere må tage hunden med.

Der er sket en ændring af indhegningerne på den sydlige side af Røsnæsspidsen. Tidligere var den inddelt i flere folde. Nu går dyrene i én stor fold.

Aggressive køer

Er det nyt, at køer på Røsnæsspidsen kan give problemer, er det ikke en nyhed andre steder i landet.

Således blev en 67-årig kvinde hårdt kvæstet, da hun på en vandretur med familien blev løbet ned af en flok køer, der jagtede en hund. Det skete på Helgenæs på Djursland, skriver Avisen Danmark.

I Sønderborg Kommune blev en mand, der gik tur med sin hund på Gendarmstien i 2017 ifølge Jyllands-Posten angrebet af en ko. Den angreb først hunden, derefter manden, der blev alvorligt såret og døde inden ankomsten til sygehuset.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0